Бургаският апелативен съд не уважи искането на трима чужди граждани,

...
</TD
>Бургаският апелативен съд не уважи искането на трима чужди граждани,
Коментари Харесай

Трима, пренесли дрога през границата с Турция, остават в ареста

Бургаският апелативен съд не почете настояването на трима непознати жители, упрекнати за контрабанда на опиати в изключително огромни размери, за изменение на мярката за неотклонение и удостовери задържането им под стража. Това оповестиха от Апелативен съд - Бургас. 

Гюрджан О., Мерт О. и Шенол Я. са привлечени в качеството на обвинени за това, че на 17.08.2022 година към 02:30 ч. през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Малко Търново " с рейс марка " Сетра ", в съучастничество, без съответно позволение, пренесли през границата на страната от Република Турция в Република България 28 пакета с високорисково наркотично вещество с общо бруто тегло 28519 грама, като предметът на контрабандата е в изключително огромни размери и казусът е изключително тежък – закононарушение по чл.242, ал.4, пр.първо и второ, вр. ал.2, прочие първо, вр. чл.20, ал.2 от Наказателен кодекс. Предвиденото в закона наказване за действието е отнемане от независимост от 15 до 20 години и санкция от 200 000 до 300 000 лв..

Гюрджан О. и Мерт О. са били водачи, а обвиненият Шенол Я. - стюард на рейса, с който тримата са минали границата и пренесли високорисковите наркотични субстанции разпределени в 28 пакета в баки за багра. Защитната теза на обвинените е, че те не са знаели за съществуването на наркотичното вещество, че са взели трите баки с багра от непознато лице в Чорлу, Турция, с цел да ги превозят против възнаграждение до България, където ще бъдат получени от друго непознато лице.

Апелативните съдии намират за вярно заключението на първата инстанция, че събраният досега доказателствен материал, както и получената информация от турските управляващи по линия на интернационалното двустранно съдействие и продан на информация не разколебават вътрешното разбиране на съда за съпричастността на тримата обвинени в закононарушението.

В хода на следствието са назначени химически експертизи, които са открили в обследваните обекти съществуване на прахообразно и кристалообразно субстанции, които са разпознати, като хероин и метамфетамин.

Реалната заплаха от укриване и осъществяване на закононарушение е налице поради тежестта на обвиняването, метода на осъществяване, механизма, типа и цената на предмета на закононарушението, плануваното от закона наказване.

Тримата обвинени са неосъждани и явно трудово ангажирани, само че съществуването на обоснованото съмнение за тяхната съпричастност при реализиране на незаконното действие, с толкоз висока социална заплаха не може да бъде подценена, показва въззивният състав в определението си.

Обстоятелството, че са непознати жители /обвиняемите Гюрджан О., Мерт О. са турски жители и нямат адресна регистрация у нас,. Шенол Я. е адресно регистриран в с.Пъдарево, общ.Омуртаг, само че той също живее непрекъснато и работи в Република Турция/, без адрес в страната и уседналост, обосновава риска от настъпването на действителните рискове да се укрият или извършат друго закононарушение, са безапелационни апелативните съдии.

Въззивният състав откри, че по делото не са събрани нови доказателства, които да разколебават обвинителната теза и към сегашния стадий от следствието не е налице смяна на събитията.

Мярката за неотклонение " задържане под стража “ в съответния случай се явява само съответно средство, съответстващо на задачите, планувани в чл.57 от Наказателно-процесуален кодекс, и дава нужните гаранции за привършване на наказателния развой в плануваните периоди.

Определението на Апелативен съд – Бургас е дефинитивно.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР