Бургас и аржентинският град Комодоро Ривадавия ще си сътрудничат. Предложението

...
</TD
>Бургас и аржентинският град Комодоро Ривадавия ще си сътрудничат. Предложението
Коментари Харесай

Бургас ще си сътрудничи с аржентински град

Бургас и аржентинският град Комодоро Ривадавия ще си сътрудничат. Предложението за реализирането на контакти сред двата града е на бургаския кмет. В град Комодоро Ривадавия има към 2000 потомци на преселили се преди век българи.

Писмото на бургаския градоначалник е показано пред кмета на аржентинския град Отар Макарашвили от ръководителя на 32-рата българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев по време на срещата на българските антарктици с нашата общественост там и локалната власт.

Българското сдружение в Комодоро Ривадавия носи същото име като военния научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий “, с който се придвижва експедицията.

" Като другарски градове сполучливо бихме могли да обменяме опит и хрумвания, с цел да си партнираме при реализирането на общи планове в сфери като стопанска система, околна среда, просвета, туризъм. Оптимист съм, че двустранните взаимоотношения сред Бургас и Комодоро Ривадавия ще придобият по-дълбоко наличие “, написа в формалното писмо.

По време на формалната среща проф. Пимпирев е отбелязал пред аржентински медии, че Бургас е незабравим град с огромен капацитет и комфортни транспортни връзки.

Кметът на Комодоро Ривадавия Отар Макарашвили е върнал писмо до бургаския кмет, с което приема предлагането за партньорство и за предприемане на последващи стъпки за побратимяване на двата града.

Комодоро Ривадавия има население към 180 000 души и е най-големият град на юг от 45 паралел в центъра на крайбрежието на залива Сан Хорхе. Това е най-големият град в провинция Чибут в аржентинската част на Патагония с общо 600 000 поданици. Градът е учреден през 1901 година и наименуван на комодор Мартин Ривадавия, който е основател на развиването на южните елементи на Аржентина. След откриването на петрол в региона през 1907 година, в Комодоро Ривадавия идват доста емигранти, в това число и от България, с цел да работят на нефтените залежи и издигнатата през 1922 година рафинерия. Изграден е и 1770 километра газопровод до аржентинската столица Буенос Айрес.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР