Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в

...
</TD
>Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в
Коментари Харесай

УМБАЛ Свети Георги стартира голяма кампания с безплатни прегледи

Безплатни прегледи и проучвания за туберкулоза ще се проведат в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ " Свети Георги “ ЕАД – Пловдив. Кампанията " Седмица на отворените порти " е от 25 до 29 септември.

“Прегледите са значими, тъй като с изключение на туберкулоза се открива и Латентна туберкулозна зараза. При нея при съществуването на актуалните неподходящи условия на живот и хранене, както и при някои съпътстващи болести и лекуване за тях, нездравословни привички, тютюнопушене, корист с алкохол се основава риск за реактивиране на остаряло или пораждане на ново заболяване от туберкулоза, споделя началникът на Отделението по фтизиатрия доктор Веселин Давчев. И акцентира, че лицата с Латентна туберкулозна зараза би трябвало наложително да организират химиопрофилактика за 6 месеца.

По време на акцията ще бъдат осъществени скрининг на риска от туберкулоза, съвещания, а на съмнителните за туберкулоза лица - прегледи и спомагателни проучвания. Ще бъдат раздадени и анкетни карти на четири езика - български, британски, съветски и украински.

Въпреки забележителните триумфи, реализирани в битката с туберкулозата в европейския район на СЗО и непрекъснатия спад на заболеваемостта, туберкулозата продължава да съставлява опасност за публичното здраве в България и по света.

По данни на СЗО през 2020 година в международен мащаб 9,9 милиона са заболелите от туберкулоза, 1,5 милиона са умряли от болестта, а от 2000 година до в този момент са избавени към 66 милиона живота посредством вярна диагностика и лекуване. През 2019 година в европейския район случаите на туберкулоза са 246 000, от тях 20 000 души са умряли от болестта, а 70 000 хиляди са лицата с мултирезистентна туберкулоза.

През последните години акциите " Седмица на отворените порти “ са се потвърдили, като доста добра процедура за разкриване на случаи с туберкулоза и спиране на веригата за предаване на зараза.

В Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ " Свети Георги “ Пловдив се правят профилактична, диагностична, лечебна и консултативна активност, диспансеризация на заболели от туберкулоза, туберкулинова диагностика, рентгенова диагностика на бял дроб, рехабилитация на заболели от туберкулоза; образователна и научна активност.

Отделението е водеща конструкция в България по осъществяване на действия по Националните стратегии за надзор на туберкулоза и по стратегиите, финансирани от Глобалния фонд по СПИН, туберкулоза и малария.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР