Българският турист спаси туризма в Пловдив през годините на Ковид

...
</TD
>Българският турист спаси туризма в Пловдив през годините на Ковид
Коментари Харесай

Пламен Панов: Българският турист спаси Пловдив през годините на Ковид

Българският екскурзиант избави туризма в Пловдив през годините на Ковид и това беше нещо разумно, а ние му благодарим за това, несъмнено. Това сподели в предаването " Цветовете на Пловдив " на Радио " Фокус " Пламен Панов, заместник-кмет " Култура, археология, туризъм ".  " Аз никога не желая да подценявам, несъмнено, българският екскурзиант, в противен случай. Но ние се стремим да гледаме постоянно отвън България, на районно, в случай че щете на европейско равнище и на международно равнище, когато привличаме туристи. Факт е, че по този начин можем, ние си споделяме доста постоянно с туристическия бранд в границите на Съвета по туризъм ", добави Панов. 

Както към този момент е известно Пловдив зае четвърто място в класацията за " Най-добра европейска дестинация “ за 2022 г. Градът премери сили с 19 международно известни дестинации в 13-то издание на влиятелната ранглиста European Best Destinations. Пловдив бе единственият български град, който взе участие в конкуренцията и бе подложен в конкуренция с Лондон, Рим, Виена Истанбул, Атина, Прага и други Първото място бе извоювано от Любляна в Словения. С второ място е отличена Марбея в Испания, следвана от Амиен във Франция.

" Печеленето на купите през 2022 година, не е нещо, което се случва поради работата ни примерно през 2021 година То постоянно е било, тъй като ние, в това число и с предходните две ръководства на града, в които аз имах достойнството да бъда, въпреки и не като заместник-кмет, а като специалист, винаги се е работило по това поредно градът да се утвърждава като забавна и атрактивна туристическа дестинация.

Това са резултати от едни политики, които ние усещаме в това число през 2022 и през 2023 година. Няма по какъв начин да не бъдем №1 културна дестинация в Европа, когато в последните години, около Европейска столица на културата, около огромните вложения, които се правеха в културно наличие, знаете, Пловдив до ден-днешен е един от градовете, които има, да вземем за пример, най-големият бюджет, дружно със София, когато приказваме за вложения в културно наличие ", добави Пламен Панов.

Той уточни, че тази година бюджетът е 4,6 милиона лв., той отива единствено за събитийност, с главен акцент върху културните мероприятия.

" От друга страна, огромните вложения в културната инфраструктура – знаете, в последните 10-12 години няма по какъв начин да не вършат усещане както на българските туристи, по този начин и на задграничните. Като стартираме от Римския стадион, който е към този момент обратно във времето като консервация и реституция, като туристически обект, минем през Малката базилика, продължим през Голямата базилика, забележим прелестно непокътнатия Античен спектакъл, продължим през реставрираните конгреси Север и Запад, които към този момент радват пловдивчани и посетители на града, продължим през непрекъснатата експозиция на Градската художествена изложба, продължим през двете нови галерии, които към момента са нови галерии – " Капана “ е изложба, Изложбена зала " 2019 “, както е известна.

" Затова примерно сме културна дестинация №1 и по тази причина и задграничните отзиви са такива. От друга страна, когато приказваме за винена дестинация районът към Пловдив е доста значим, тъй като всяко нещо, което се случва в нашия град, положително или неприятно, в тази ситуация положително, то дава резултат и върху района. Дали ще бъде едно огромно културно събитие, което ще накара чужденците или гостите, които идват да посетят града, само че да посетят и нещо в региона, по този начин е и за винените направления, и за поощряване на винения туризъм ".

" Имаме две от най-големите национални събития, които се случват в България – " Дефиле на младото вино ", " Дефиле вино и гурме ", които ние осъществяваме взаимно със Съвета по туризъм в Пловдив, които финансираме през годишната стратегия за развиване на туризма. Това са събития, които  се развиват стабилно във времето. Всяка година има повече и повече мазета от района, които се показват и които примерно оживяват Стария град и хората около тях идват, посещават " Капана ", посещават музеите. Защото концепцията е да правиш непрекъснато цялост и компилация от другите съставки на туристическия бранд на града. Идваш, виждаш културно-историческото завещание, тъй като влизаш в  дворовете, в самите музеи, в прелестните къщи, пиеш хубаво вино. Въобще, един прекрасен туризъм на прекарването, което демонстрира, че ние работим поредно и сполучливо ".

По думите на Пламен Панов през 2022 година в Пловдив има осъществени 517 000 нощувки, а през 2019 година има  510 000 нощувки. Има 1% разлика, което е доста позитивен тренд, на фона на двете години Ковид, които общо взето унищожиха всичко останало като резултати, всичко трябваше да се рестартира, да се връща.

" Истината е, че около Европейска столица на културата, около тези поредни политики, които водим, в действителност градът е различим ", сподели Панов.

През първото тримесечие на 2023 година Пловдив има осъществени 128 782 нощувки, което спрямо 2019 година е 45% растеж. През 2019 година нощувките са били през тези три месеца 88 649. Има повишаване в равнището пренощували, осъществени нощувки от страна на българи – 84 000, от тези 128 000 са осъществени от българи, на 55 000 през 2019 година през тези първи три месеца.

През 2019 година беше противоположното – имаше повече чужденци.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР