Арменец по произход, испанец по паспорт и музикант от световна

...
</TD
>Арменец по произход, испанец по паспорт и музикант от световна
Коментари Харесай

Ара Маликян свири на Античния театър през септември

Арменец по генезис, испанец по паспорт и музикант от международна големина, разказващ с цигулката си музиката на най-различни нации, обичаи и жанрове. Аудиторията му от български почитатели пораства от ден на ден и повече след всяка среща с този удивителен музикант, харизматичен актьор и повествовател.

Ара Маликян още веднъж избира България като част от международното си турне. Концертът му е на 3 септември 2023г, в Античен спектакъл в Пловдив.

Музиката, с която цигуларят потегля да обикаля света, е отдадена на сина му и връщането към въображението на детството.

" Това турне е резултат от това да виждам по какъв начин синът ми пораства, резултат е от моето израстване до него, това са всички звуци и мелодии, които се пробват да оформят това, което съм почувствал и са ме въодушевили от него и от живота посредством него. Това е срещата с детето, което не бих могъл да бъда и бих мечтал да бъда. Това е респект към тези същества, които са свободни като птици ", споделя Ара.

" Това турне е цялостно с динозаври, роботизирани калмари, машини на времето, летящи пиана и двуезични мимове – неща, които бях не запомнил. Магията всеки ден да правиш открития и да се възхищаваш от всеки нов път, който ти се показва, без значение къде ще те води ".

В новото си музикално пътешествия Ара Маликян е съпроводен от правилни другари – фамозни испански музиканти от кубински генезис. Отново джаз пианистът Иван /Мелон/ Люис, трикратно номиниран за Латино Грами, басистът и композитор Иван Руис Мачадо и Георвис Пико Милано – барабанист с повече от 26 години наличие на международната класическа и джаз сцена.

Ара Маликян е испански цигулар от арменски генезис, роден в Бейрут. Талантът му е приет още като дете, макар че по време на гражданската война в Ливан е заставен да живее в бомбоубежища, където учи и свири на цигулка. Изнася първия си огромен концерт, когато е единствено на 12 години, а две години по-късно диригентът Ханс Херберт-Йорис го чува и му дава стипендия от немското държавно управление да учи в музикалното учебно заведение в Хановер. Продължава в Guildhall School of Music & Drama в Лондон и посещава уроци при някои от най-престижните професори в света. Избира да живее в Мадрид и е провъзгласен за цигулар №1 на Испания. Има 40 издадени албума и над 100 000 продадени копия на " Годишните времена " на Вавалди.

През 2015 година издава албум като поклон към 15-те си години кариера в Испания със съдействието на Teatro Real в Мадрид. Турнето му " 15 " е едно от най-мащабните през последните години с над 150 концерта и 175 000 фенове, спечелило овациите и на критиците, и публиката. С албума си " The Incredible History of Violin " и едноименно турне пожъна следващ международен триумф с концерти в най-престижните международни зали, с което мина и през България.

Концертът на Ара Маликян е на 3 септември 2023 година, в Античен спектакъл в Пловдив. Билети се продават в системата на Ивентим.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР