Административният съд в Пловдив потвърди Решение № 332-МИ/30.10.2023 г.

...
</TD
> Административният съд в Пловдив потвърди Решение № 332-МИ/30.10.2023 г.
Коментари Харесай

Съдът в Пловдив потвърди избора на общински съветници

Административният съд в Пловдив удостовери Решение № 332-МИ/30.10.2023 година на Общинската изборна комисия за избор на общински съветници и обяви  решението на ОИК за законосъобразно, предава Plovdiv24.bg .

Магистратите се произнесоха със съдебен акт по жалбата на Политическа партия " Глас национален ", които апелираха избора на общински съветници в Общински съвет - Пловдив. 

Съдът в решението си показва, че в актуалното правосъдно произвеждане не се прави цялостна проверка на изборния развой, защото според член 459, алинея 7 ИК, съдът преглежда само изложените в жалбата недоволства за съответни условия.

Съдебният състав е приел, че не се установяват основни процесуални нарушавания на изборния развой, а материалният закон е вярно прибавен. 

Въз основа на събраните по делото доказателства, правосъдният състав е достигнал до извод, че не са позволени основни нарушавания на изборния развой, заради което липсва опорочаване на волята на гласоподавателя и решението на Общинската изборна комисия Пловдив като законосъобразно е доказано.

Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 7 – дневен период от съобщаването му на страните.

беше подадена от юрист Юлияна Рангелова, която беше претендент за кмет и лидер на листата общински съветници от Политическа партия " Глас национален ". Като кандидат-кмет получи 985 гласа, а за Общинския съвет - 1063 гласа. Според решението на ОИК – Пловдив, общинската изборна квота е 1617 гласа.

Съдът откри производството, само че реши за избор на общински съветници, както желаеха от Политическа партия " Глас национален ". Жалбоподателят съобщи, че ще изчака решението на съда с претекстовете и по-късно ще се преценя дали да се апелира пред по-горната инстанция.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР