Административният съд на Пловдив е потвърдил финансова корекция в размер

...
</TD
>Административният съд на Пловдив е потвърдил финансова корекция в размер
Коментари Харесай

Посякоха Община Пловдив! Глоба за над половин милион заради груби нарушения при строителство

Административният съд на Пловдив е удостоверил финансова промяна в размер на 596 643,84 лв. с Данък добавена стойност, представляваща 25% от безплатна финансова помощ по контракта за създаване на спортната зала с басейн и топла връзка към СУ " Любен Каравелов. Обектът е изпълнен от компания " Артстрой " ООД, Смолян, и беше тържествено открит преди една година, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg

Изграждането на спортната зала е по подписан контракт сред Министерство на регионалното развитие - Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020, и бенефициент община Пловдив за създаване и възобновяване на учебни заведения, детски градини и ясли в града. Заместник-кметът по строителство и вложения със заповед на кмета е избран за длъжното лице, което организира процедурите и е оповестена социална поръчка с название: " Изграждане на многофункционална зала с басейн, топла връзка, с прилежащата им инфраструктура и отвесна планировка - Втори стадий на обект " Обновяване на СОУ " Любен Каравелов “ постройка 1, находяща се на ул. " Лютиче “ № 2, гр. Пловдив “, с обект на поръчката – строителство, като прогнозната стойност на поръчката е 2 426 775,67 лева без да се включва Данък добавена стойност.

Заместник-кметът е одобрил документите, в това число напътствията за присъединяване, измежду които условия към участниците, критерии за асортимент и критерии за възлагане, както и методика за оценяване на офертите. След осъществяване на поръчката е определен реализатор " Артстрой " ООД и на 22.12.2020 година е подписан контракт на стойност 2 404 512,86 лева без Данък добавена стойност.

Междувременно в Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” е получен сигнал за неправда, Управляващ орган стартира инспекция. Определена е 25% финансова промяна, или 596 643,84 лева с Данък добавена стойност, като органът категорично е показал, че следва да не се верифицира при действане на следващи претенции за заплащане. Изрично в решението е посочено, че неправомерният разход е изчислен върху цената на всички възможни разноски по контракта с реализатор в размер на 2 386 575,36 лева с Данък добавена стойност и следва да бъде преизчислен върху действително регистрираните и възможни за верифициране разноски по контракта с реализатор, финансиран със средства от Европейски структурни и инвестиционни фондове. Пак в решението е посочено, че сумата в размер на 124 710,02 лева с Данък добавена стойност, представляваща 25% от личния принос на бенефициента в размер на 498 840,07 лева с Данък добавена стойност, подобаващ на подлежащи на неверифициране неправилни разноски от претенции за заплащане, следва да не се признава при действане на следващи претенции за заплащане.

Санкцията се постанова за следните нарушавания: ограничаващ аршин за подбор; неразбираема и незаконосъобразна методика за оценка на офертите; незаконосъобразен избор на изпълнител; незаконосъобразно подписване на контракт с изпълнител; и незаконосъобразно изменение на периода за осъществяване и на изискванията за заплащане по контракта за социална поръчка. 

Община Пловдив апелира глобата, само че административният съд отхвърля жалбата. Осъжда градската администрация да заплати 33 059,18 лева разходи по делото. Решението от 6 февруари 2023 година предстои на обжалване с касационна тъжба пред Върховен административен съд на Република България, в 14-дневен период от известието.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР