7 1000 жители на Бургас и областта подадоха предварително попълнени

...
</TD
>7 1000 жители на Бургас и областта подадоха предварително попълнени
Коментари Харесай

Само за седмица: В НАП Бургас подадоха над 7 000 предварително попълнени данъчни декларации

7 1000 поданици на Бургас и региона подадоха авансово попълнени заявления за облагане на приходите на физически лица единствено за седмица от старта на услугата. Тя е налична в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите от 12 март и още същия ден близо 1000 физически лица от района заявиха приходите си по този метод.

Потребителите, които имат личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф (КЕП), могат да се възползват от автоматизирано въведената информация за получени от тях приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти (хонорари), от наем и други приходи, облагаеми с налог върху общата годишна данъчна основа, платците на които са юридически лица, приходи за получени дотации от Държавен фонд " Земеделие “, данни за направените персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни транспортни средства, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за употребените посредством шеф данъчни облекчения. Информация за получените приходи е отразена в съответните приложения на декларацията, която се намира в графа " Подоходни налози “ в е-портала на приходната организация. От тази година във формуляра са въведени и данни за изплатени необлагаеми приходи и/или приходи, облагаеми с финален налог по член 38 от ЗДДФЛ, които жителите могат да заявяват по избор в Приложение № 13.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е значимо потребителите да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това е належащо, след което да я подадат, поучават от Национална агенция за приходите.

Тази година данъчната акция за обявление на приходите на физически лица, получени през 2023 година, завършва на 30 април.

На 1 юли изтича и срокът за подаване на годишните данъчни заявления (по член 50 ЗДДФЛ) от физическите лица, извършващи активност като търговци, записаните еднолични търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане.

Подалите годишните си заявления по електронен път до 1 април употребяват отстъпка до 500 лв. от налога за довнасяне, в случай че нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности все още на подаване на декларацията, както и в случай че са внесли целия размер на налога за довнасяне в период до края на март. Тази година 31 март е в неделя, по тази причина и срокът за обявление и заплащане на отговорностите с 5% отстъпка е до 1 април.

Допълнителна информация за декларирането на приходите може да видите в подкаста по тематиката в YouTube канала на приходната организация или да получите на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 0700 18 700 или 02/ 9859 6801, на цена, съгласно цените на съответния оператор.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР