5000 или 80% от всички италиански фирми, присъстващи в България,

...
</TD
>5000 или 80% от всички италиански фирми, присъстващи в България,
Коментари Харесай

ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon

5000 или 80% от всички италиански компании, присъстващи в България, са с централа, индустриални и търговски офиси в италианските райони Пиемонт, Ломбардия и Емилия-Романя. Целият регион на запад от Мантуа /провинция в Ломбардия/ изпраща и посреща постоянно над 100 камиона със артикули всяка седмица до и от България.

Това е една от аргументите публично-частното италианско сдружение “Gruppo UniRetiCon " /Групо УниРетиКон/ да инициира основаването на паневропейски интермодален план дружно с екипа на Тракия икономическа зона /ТИЗ/, най-мащабният промишлен парк в Източна Европа.

През ноември 2023 година двете организации подписаха Меморандум в Пловдив. Преди дни, в средата на март, инж. Пламен Панчев, основател и шеф на ТИЗ, и неговите сътрудници доктор Светозар Василев и Мартин Панчев посетиха италианските си сътрудници в Мантуа. Те разгледаха речното пристанище Мантуа-Валдаро и разговаряха с шефа Габриеле Негрини за развиването на структурата. Пристанището се уголемява с 240 000 кв.м и е част от публично-частното партньорство, ръководено от " UniRetiCon “. Съоръжението е стратегически интермодален център за цяла Северна Италия и отвън нея.

Заедно с екипа на " Групо УниРетиКон “ инж. Едит Петрова, Давид Беруфи /David Beruffi/, Лука Фавалеси /Luca Favalesi/, Марко Фавалеси /Marco Favalesi/, Роберто Марчиоро /Roberto Marchioro/ и Пламен Иванов българските представители разискаха идващите стъпки за реализирането на транснационален интермодален план Италия - България и Балканската дунавска зона. Идеята е създаване на интермодална мрежа с център Мантуа в Италия /с нейното пристанище Мантуа-Валдаро) и ТИЗ в България.

Тази мрежа ще свърже Западна Европа с Балканската Дунавска Европа като в нашата страна ще бъдат основани разнообразни интермодални платформи, българска мулти хъб - в Пловдив, Бургас, София, Видин, Русе. Така превозването на артикули ще става посредством смесен превоз - шосеен, железопътен, воден и въздушен. Италианците споделиха своя сполучлив опит в публично-частното партньорство – по какъв начин бизнес самодейността работи дружно с провинцията.

Инж. Панчев и неговият екип бяха признати от президента на провинция Мантуа Карло Ботани /Carlo Bottani/ и началника на неговия кабинет Фабио Вентури /Fabio Venturi/. В срещата взе участие онлайн и ръководителят на Съвета на шефовете на НКЖИ Камен Диков, който изрази поддръжка за плана. Президентът на провинция Мантуа избира и взема решение с кого да се образуват партньорства, по отношение на пристанището на Мантуа-Валдаро.

Италианците показаха мощните страни на плана: район Ломбардия е с 10 милиона поданици, взе участие с 442 милиарда евро, равняващи се на 24.72% от общия италиански Брутният вътрешен продукт, създава 25% от общия италиански товарен трафик, 20% от целия товарен трафик на Италия минава през Ломбардия (италиански и външен трафик). Ломбардия е най-големият и значим италиански район. От друга страна България се намира на стратегическа логистична позиция в Балканския Дунавски район. 75% от автомобилния и железопътния товарен трафик от Турция минава през България към Северна Италия и Западна Европа (и отвън нея).

" От България посредством бъдещия паневропейски интермодален план построяваме транспортен кулоар номер 8: Варна – Бари, Италия, през Северна Македония и Албания “, показва инж. Пламен Панчев.

Коридорът ще се свърже и с Дунавския кулоар номер 7 и по този начин нашата страна става значим хъб за връзка сред другите райони на континента и за тяхната естествена проекция към Азия и Близкия изток. Предстои посещаване на италианските сътрудници в България.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР