3171 са допуснатите да се явят на днешната матура по

...
</TD
>3171 са допуснатите да се явят на днешната матура по
Коментари Харесай

Над 3000 зрелостници в Бургаско се явиха на матурата по БЕЛ

3171 са позволените да се явят на днешната матура по български език и литература зрелостници в област Бургас, заяви за " Фокус " Петя Петрова, шеф на Регионалното ръководство на образованието в Бургас. От тях тази заран в изпитните стаи са влезнали 3088 от дванадесетокласниците в района. 

" Нямаше никакви компликации във връзка с организацията, изпитът стартира доста добре. Матурата по български език и литература се организира в 40 учебни заведения на територията на региона. Осигурено е видеонаблюдение във всяка една зала. Надяваме се до края на изпита всичко да завърши също толкоз безпроблемно ", добави началникът на РУО.

Припомняме, че изпитът стартира в 8.30 часа през днешния ден и е разграничен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За възпитаници със СОП са планувани до 30 минути повече за всеки модул. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вид от композиция №1. И тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се счита за изискан при най-малко 30. Тестът се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и 2 с уголемен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две обособени тематики. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се чака да интерпретират заложената тематика по отношение на текста на творбата. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да разясняват употребяваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с съответен книжовен текст и при нейното интерпретиране няма ограничавания.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР