300 украински деца на възраст от 3 до 18 годишна

...
</TD
>300 украински деца на възраст от 3 до 18 годишна
Коментари Харесай

300 украинчета учат в пловдивски училища и общински забавачки

300 украински деца на възраст от 3 до 18 годишна възраст са записани в учебни заведения и детски градини в Пловдив, заяви за Plovdiv24.bg началникът на Регионалното ръководство на образованието. 

Общо 414 заявки за възпитаници и 5- и 6- годишни деца, които се обгръщат от българската просветителна система, както и още 82 заявки за 3- и 4-годишни деца за общински детски градини в Пловдив са подадени в РУО - Пловдив преди началото на образователната година. Към 30 септември действително в учебните заведения са постъпили 218 възпитаници и всички 82, декларирали банкет в забавачките. 

14 от украинчетата не са се явили в учебните заведения, което значи, че или са напуснали страната, или се образоват онлайн в украинската просветителна система. За останалите 100 деца няма информация. 

След ориентиране към съответно учебно заведение или детска градина, шефовете на място събират информация за направените в Украйна имунизации. В РЗИ непрестанно идват родители за имунизиране на децата, заяви шефът на институцията доктор Сийка Димчева. Здравното министерство издаде инструкции по отношение на имунизациите на украинските бежанци още през месец март, който е оповестен на уеб страницата на Министерство на здравеопазването. 

При деца с повърхностен имунизационен статус се ползват нужните дози ваксини, според Имунизационния календар на България. Децата, за които няма никакви данни за извършени имунизации, се одобряват за неимунизирани и те също ще бъдат обхванати с нужните имунизации, според Имунизационния календар на България. По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещаване в проведен колектив всяко дете следва да бъде изследвано. 

Лицата от Украйна, които имат статут на пребиваващи в страната, получават всички права на здравно-осигурени жители и могат да си изберат персонален доктор. В РЗИ се прави имунизация единствено на лицата без персонален доктор.

Поставянето на ваксини е съобразено с възрастта и се прави според Наредба 15 за наложителните имунизации до 18-годишна възраст. Специално внимание се обръща на полиомиелита, защото в Украйна се слага единствено манту, а у нас има и БЦЖ, посочи доктор Милена Панайотова, шеф дирекция " Надзор на заразните заболявания " в РЗИ - Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР