2 940 антични бронзови монети, които са задържани от митническите

...
</TD
>2 940 антични бронзови монети, които са задържани от митническите
Коментари Харесай

Близо 3000 контрабандни ще бъдат предадени на Турция

2 940 антични бронзови монети, които са арестувани от митническите чиновници на Митнически пункт Капитан Андреево и избавени от контрабанда, ще бъдат предадени на Република Турция, оповестиха от Агенция " Митници ". 

Монетите са отнети в интерес на страната след завършило наказателно произвеждане и влезнала в действие присъда. Археологическата, нумизматична и оценителна експертиза по делото е открила, че всички монети са от интервала ІІ-І век преди Христа и са групова находка от античния град Амисос, ситуиран на територията на Република Турция. 

Със заповед на шефа на Агенция " Митници “ те се дават безплатно на Министерство на културата според член 239, алинея 5 от Закона на митниците. Същевременно монетите се връщат на Република Турция в осъществяване на Споразумението сред държавните управления на Република България и Република Турция за възбрана и попречване на противозаконния импорт, експорт и прекачване на правото на благосъстоятелност на културни полезности.

Процедурата включва сключване на тристранен протокол за предаване и приемане на монетите сред представители на Агенция " Митници “, Министерство на културата и дипломатически представители на Република Турция. Предаването ще се състои на 10 януари т.г. в постройката на Териториална дирекция Митница Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР