152 години от смъртта на бележития български революционер Ангел Кънчев

...
</TD
>152 години от смъртта на бележития български революционер Ангел Кънчев
Коментари Харесай

152 години от кончината на Ангел Кънчев отбелязаха с церемония в Русе

152 години от гибелта на бележития български бунтовник Ангел Кънчев означиха през днешния ден русенци. Церемонията, която беше проведена от Общината в дунавския град, се организира пред паметника на героя на ул. " Славянска “. На събитието участва и заместител регионалният шеф Георги Георгиев, който съобщи, че няма нищо по-естествено от това през днешния ден да си спомним за Ангел Кънчев посредством неговите завещания и каузи, отдадени на желанието му за свободна и самостоятелна България.

" Именно по тази причина сме длъжни и през днешния ден да продължаваме да отстояваме свободата в всекидневието си, доказвайки, че тя може и би трябвало да е действителност. Необходимо е да осъзнаем, че свободата не е даденост, а нещо, което се реализира всеки ден. Нещо, което изисква да работим непрекъснато за сбъдването на очакванията на нашите възрожденци за демократична и правова страна. Решенията, които вземаме и полезностите, които отстояваме ще покажат до каква степен сме способни да следваме пътя, който ни бе обрисуван от достойните ни прародители като Ангел Кънчев “, сподели в обръщението си Георгиев.

" От нас зависи какъв ще бъде утрешния ден, тъй като ние сме тези, които го съграждат. Единствено ние дефинираме какъв ще бъде той – миг на примирие и давност, на безразличие и нищожество или на строеж и напредък “, добави още заместител регионалният шеф. Той съобщи още, че дните на Ангел Кънчев са били мерило за честност и героизъм, за смелост и безусловно родолюбие и това е повода той вечно да остане измежду най-ярките знаци на любовта към Отечеството.

Слово произнесе и кметът на Община Русе. " Зад историята стои човешки живот и образец. Това е един млад българин, едно момче, което с изключение на бунтовник е и литератор, млад мъж, който с религия и жар е правил всичко “, сподели кметът Милков и се обърна към множеството от младежи, които участваха на церемонията, че през днешния ден не е нужно да произведат съдбовен изстрел, с цел да потвърдят, че обичат България. " Днес е значимо да дадете не живота си, да дадете част от силата си, времето си, част от средствата си за тази България, за която тези младежи дадоха живота си. Трябва да обичаме България всеки ден “, показа още кметът.

Отслужена бе и заупокойна молитва за Ангел Кънчев и за падналите за Освобождението на нашето родно място от Негово Преосвещенство Главиницкия свещеник Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Епископ Макарий прикани младежите да запазят духовната си непорочност. " Младостта е знак на непорочност, на духовна непорочност. Колкото по-дълго запазите чистотата си, толкоз по-способни ще сте на огромни, велики неща. Ние се надяваме на Вас, а Вие ще се учите от подвига на хора като Ангел Кънчев “, сподели още Макарий.

По традиция церемонията приключи с полагане на венци и цветя, а Мартин Сиромахов от Вокално студио " Слънчеви ноти “ с вокален възпитател доктор Наталия Константинова извърши " Българийо, единствена си ти “. Прозвуча и стихотворението " Самоубиец “ от Пенчо Славейков. В събитието се включиха Общинският духов оркестър, както и Младежкият гвардейски отряд към Общинския юношески дом. Водещ на церемонията беше артистът от Драматичен спектакъл " Сава Огнянов “ Венцислав Петков.

Припомняме, че Ангел Кънчев има основна роля при образуването и активността на Русенския революционен комитет.

Сред формалните посетители бяха националният представител Иван Иванов, ръководителят на Общинския съвет учен Христо Белоев, заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет " Ангел Кънчев “ проф. доктор Пламен Кангалов, общински съветници, представители на академичната общественост, на локалната и държавна власт, както и ветерани и войни от запаса и запаса, осведоми Областна администрация - Русе.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР