Тбилиси. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на

...
Тбилиси. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе подписаха Споразумение за партньорство между двете институции

Тбилиси. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителят на Народното събрание на Грузия Иракли Кобахидзе подписаха Споразумение за партньорство сред Народното събрание на Грузия и Народното събрание на Република България. Това стана в границите на двудневното посещаване на българска парламентарна делегация в Грузия, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Според документа двете страни ще се стремят към стратегическа съгласуваност за да се ускори по-нататъшната интеграция на Грузия в европейските и евроатлантическите структури. България и Грузия се договориха за осъществяване на постоянни двустранни срещи сред ръководителите на двата парламента; за съдействие за подсилване на институционалните качества на двата парламента; за постоянни съвещания сред парламентарните комисии и по-специално тези, работещи в региона на външните работи, европейските въпроси, защитата и сигурността и стопанската система. Също по този начин сред двата Народното събрание ще се реализира съвместен продан на информация за признатите закони в региона на европейското и интернационалното съдействие.
Разширяването на парламентарните връзки беше измежду главните тематики на срещата на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителя на Народното събрание на Грузия Иракли Кобахидзе, по чиято покана българската парламентарна делегация е в Тбилиси.
Двамата дадоха висока оценка на интензивния политически разговор и отличното положение на двустранните връзки сред България и Грузия. Общо бе мнението, че парламентите на двете страни са мощно заинтригувани от задълбочаване на парламентарното съдействие и контактите сред непрекъснатите комисии.
Българското председателство на Съвета на Европейския съюз даде спомагателни благоприятни условия за задълбочаване на нашите връзки, означи Цвета Караянчева. В този подтекст тя още един път удостовери безапелационната поддръжка на България за европейския и евроатлантическия избор на грузинския народ. Председателят на Народното събрание добави, че страната ни високо прави оценка обстоятелството, че в признатата тази година нова Конституция на Грузия желанието за участие в Европейски Съюз и НАТО бе категорично записано като гаранция за необратимостта на стратегическия избор на страната.
Цвета Караянчева изрази и цялостната поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Грузия в границите на нейните интернационално приети граници и на стратегическия избор на грузинския народ.
Иракли Кобахидзе благодари за поддръжката, която България оказва на Грузия по пътя й към европейската интеграция. Той срещна българските парламентаристи с промените, които се организират в страната, и изрази убеденост, че съглашението сред двата Народното събрание ще способства в допълнение за осъществяване на стратегическите цели на грузинците – участието в Европейски Съюз и НАТО.
В постройката на грузинския парламент българските депутати разгледаха и изложбата „ Светлината на буквите “, която е проведена от Културния институт към българското министерство на външните работи в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
В състава на парламентарната делегация са ръководителят на Групата за другарство България – Грузия Кристина Сидорова и народните представители Александър Иванов, Йордан Апостолов, Велислава Кръстева и Симеон Найденов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР