TBI Bank е фокусирана върху потребителското финансиране и кредитиране на

...
TBI Bank е фокусирана върху потребителското финансиране и кредитиране на
Коментари Харесай

TBI Bank автоматизира онлайн кредитирането чрез системата Payment Hub


 TBI Bank. Снимка: Цветелина Белутова

TBI Bank е фокусирана върху потребителското финансиране и кредитиране на дребни и междинни предприятия в България и Румъния. Чрез доверена мрежа от над 5000 точки на продажба, ние обслужваме повече от 1,4 милиона регистрирани консуматори.

TBI Bank е част от 4Finance, най-голямата онлайн и мобилна група за потребителско кредитиране в Европа. „ Нашият фокус върху клиентите ни движи напред към това да се превърнем в цифрова банка от последващо потомство. Успешният ни бизнес модел и потребителски насочен метод ни разрешиха да се превърнем в най-печелившата банка в България (по данни на Capital K10, 2018) “, разясняват от TBI Bank.

Понастоящем банката уголемява интервенциите си и на други европейски пазари – посредством предложение на депозити в Германия (през платформата Raisin), изкупуване на заеми в Швеция и Дания, а неотдавна закупи дял в цифровата норвежка банка Monobank.
ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА Име на плана: Payment Hub Възложител : TBI Bank EAD Изпълнител : C Soft Локации : Испания, Литва, Латвия и Финландия Стартиране/приключване на плана 26.06.2017 - 01.03.2018 Бюджет на плана 58 000 EUR, Payment Specialist, Compliance specialist and IT Support Категория : Финансов бранш,
ИТ планове в чужбина
Основни бизнес провокации

В региона на разплащанията TBI Bank среща редица провокации като нужното време за обработка на валутните преводи, ограничаването на техническите благоприятни условия, както и работното време на платежните системи.

Като част от 4Finance Group, TBI Bank поддържа главната активност на дъщерните компании на групата от Испания, Литва, Латвия и Финландия в частта им с разплащанията, чиято съществена активност е предложение на потребителското кредитиране в Европейски Съюз.

TBI Bank като снабдител на платежни услуги и пряк участник в Таргет 2, предлага бързи преводи в евро в действително време. С оглед на огромния брой транзакции в евро, породи потребността от автоматизация на самия платежен поток.

Проектът Payment Hub обгръща цялостна автоматизация още от началния стадий от кандидатстването за онлайн заем в евро от физическото лице, клиент на 4Finance, посредством техния онлайн канал. След нужните обработки и инспекции, платежената платформа на 4Finance генерира автоматизирана поръчка за платежно разпореждане и го изпраща посредством API до VCSBank (основната банкова система на банката). Заявката за валутен превод в евро се обработва автоматизирано и излъчва към SWIFT на банката на получателя. Гореописаният развой е напълно автоматизиран и не изисква човешка интервенция - от момента на кандидатстването за заем до излъчването на превода.

Цели и съответни задания

TBI Bank в партньорство със C Soft инициира плана Payment Hub за усъвършенстване и възстановяване на платежния развой посредством неговото автоматизиране и цифровизация от началната точка на кандидатстване за заем до лъчение на превода.

Новото решение обгръща автоматизирането на процесите по разплащания в евро през Таргет 2 Платежната система.

Решението е създадено върху Microsoft.NET и работи върху Windows Server. Реализиран е API посредством web услуги, основани на SOAP. Достъпът до API се прави посредством криптиран VPN тунел сред клиента и банката. Платежната система на клиента се интегрира с VCS Bank (основната банкова система).

Системата се употребява от банковите клиенти. Отделите имат единствено мониторинг функции, те не употребяват решението.

„ Реализирането на плана докара до цялостна автоматизация на платежни нареждания от потребителската платформа на компаниите от 4Finance до VCS Bank и излъчването на превода към банката на получателя “, изяснява Николай Спасов, основен действен шеф на TBI Bank.

Eфект от ИТ решението

Клиент в Европейски Съюз канидатства за заем през онлайн платформата на 4Finance и в границите на работното време на платежната система “Таргет 2 “ получава сумата по усвоения заем в действително време по сметката си. Новото решение икономисва време на кредитоискателя, кредитодателя, както и на TBI Bank като снабдител на платежни услуги.

Други значими аспекти за възстановяване успеваемостта на работата са стесняване на човешкия запас (с близо 90%), минимизиране на оперативния риск, повишение на оперативия потенциал за осъществяване на по-голям брой валутни преводи за единица време.

Възвръщаемостта на вложенията (ROI) е 200% в границите на 10 месеца, изясняват от TBI Bank.

Потенциал за развиване

Системата има опция за надграждане и развиване с включване на други валути с изключение на евро, както и други платежни системи с изключение на Таргет 2, като SEPA Inst посредством RT 1 и TIPS, STEP 2, Бисера 6 и 7, както и РИНГС. Възможности за надграждане, съгласно условията на клиентите и техните потребности.

Решението може да бъде внедрено и в клоновете ни в Румъния при търсене от страна на клиенти. Проектът има потенциал да обслужва сполучливо потребностите от услуги за автоматизирани валутни преводи на компании с аналогична активност и огромен брой преводи.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР