Тази зима ще бъде под силното влияние на Ла Ниня

...
Тази зима ще бъде под силното влияние на Ла Ниня
Коментари Харесай

Метеоролози прогнозират студена зима с обилни снеговалежи и мощни бури

Тази зима ще бъде под мощното въздействие на Ла Ниня - студената фаза на Южното съмнение, противоположна на топлата фаза на Южното съмнение - Ел Ниньо. При Ла Ниня повърхностните води в източния Тихи океан са по-хладни от междинното, а атмосферното налягане е високо на изток и ниско на запад. Цикълът на Южното съмнение, включващ Ел Ниньо и Ла Ниня, оказва въздействие върху температурите и преваляванията по целия свят.

В интервала на Ла Ниня извънредно ниски температури се разгръщат по екваториалните води на Тихия океан, което от своя страна поражда океано-атмосферна система на взаимовлияние, касаеща мощно времето по целия свят, и изключително на зимните температури и вида на снеговалежите.

Очаква се Ла Ниня да бъде в пика си през ноември, споделя основният метеоролог “Международни прогнози ” Джейсън Никълс, и прибавя, че Южното съмнение Ел Ниньо (ЮКЕН) ще се откри в неутрална позиция - в която Ел Ниньо и Ла Ниня ще са в паритет - през януари.

Въпреки паритета в последната фаза на зимния интервал, атмосферните условия ще останат под въздействието на Ла Ниня.

Тъй като това е третата поредна зима под въздействието на Ла Ниня, и този леден сезон ще има сходни черти с предходната зима. Въпреки това, метеоролозите на AccuWeather настояват, че този сезон има ново, рядко срещано парче от пъзела, което липсваше предходните години.

“Три пъти подред Ла Ниня се е случвала единствено три пъти, откогато се съхраняват данни за прогнозата за времето, като най-скорошният случай датира от началото на третото хилядолетие - от 1998 до 2001. ”, изяснява основният метеоролог на AccuWeather Алън Реперт.

Като се базират на данните от близкото минало, когато това се е случвало в три поредни зими, метеоролозите могат да изследват явленията през тези неповторими години и да ги употребяват като част от методите си за разбор, с цел да предвиждат какво време ни чака тази зима.

Метеоролозите настояват, че има индикации за това главната цел на пътя на бурите да бъде точно Южна Европа.

На места в Португалия, Испания, Южна Франция, Италия и Балканите има най-голяма възможност да падат чести превалявания от дъжд и да духат бурни ветрове, в сравнение с в други елементи на континента. До известна степен, жителите от Иберийския полуостров до тези в Югоизточна Европа ще виждат избрани прилики с предходните две зими.

Това може да значи нараснал риск от обилни превалявания, изключително в Югоизточна Франция, северните и централни елементи на Италия и Западните Балкани. Жителите на градове като Венеция би трябвало деликатно да наблюдават бурите тази зима, поради особената накърнимост на района им от съществени наводнения, оповестява MeteoBalkans.

Един преобладаващ в южна посока път на бурите в Европа би означавал и евентуално по-обилни снеговалежи по южните скатове на Алпите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР