Тази зима авиокомпаниите в Европа извършват полети с пътнически самолети,

...
Тази зима авиокомпаниите в Европа извършват полети с пътнически самолети,
Коментари Харесай

Правило на Европейската комисия кара авиокомпаниите да извършват почти празни полети

Тази зима самолетните компании в Европа правят полети с пътнически самолети, които от време на време са съвсем празни, с цел да запазят вpeмeви cлoтoвe нa някои от най-големите летища на континента, написа Си Ен Би Си.

Появилата се неотдавна в медиите информация за тези полети провокира яд и остри реакции в миг на възходяща интернационалната угриженост за въглеродните излъчвания, отделяни от авиационната промишленост, и нейното въздействие върху изменението на климата.

Представители на летищата обаче пазят тези дейности с аргумента, че те са нужни за поддържане на комерсиална жизненост, съгласуваност и конкурентоспособност.

Редица самолетни компании показват неодобрение от т.нар предписание за слотове „ използвайте го или ще го загубите “, открито от Европейската комисия. Неговото деяние бе прекратено през март 2020 година, когато секторът бе неподвижен от пандемията от COVID-19. Правилото обаче бе последователно възстановявано, като сега от самолетните компании се изисква да употребяват 50% от разпределените им летищни слотове.  Очаква се до това лято условието да се усили до 80%.

Сред изразилите неодобрение самолетни компании е немската Lufthansa, която редуцира към 33 хиляди полета този зимен сезон поради разновидността Омикрон на ковид. Въпреки това компанията би трябвало да извърши към 18 хиляди полета, с цел да отговори на условието за потребление на
слотове. Дъщерната и компания Brussels Airlines би трябвало да извърши към 3 хиляди съвсем празни полета до март.

„ Поради слабото търсене през януари щяхме да понижим доста повече полети “, сподели изпълнителният шеф на Lufthansa Group Карстен Шпор пред немски вестник в края на декември. „ Но би трябвало да създадем 18 000 спомагателни и ненужни полета през зимата, единствено с цел да осигурим правата си за политане и кацане “, добави той.

 „ Докато по време на пандемията в съвсем всички други елементи на света бяха въведени изключения, които да облагоприятстват за климата, Европейски Съюз не разрешава такива. Това вреди на климата и е тъкмо противоположното на задачата, която Европейската комисия желае да реализира с програмата си „ Подготвени за цел 55 ”, сподели още Шпор.

Програмата „ Подготвени за цел 55 ” бе призната от Европейска комисия през 2021 година, като тя има за цел да понижи въглеродните излъчвания на Европейски Съюз с 55% до 2030 година

Информацията за тези полети притегли вниманието и на екоактивистката Грета Тунберг, която разяснява обстановката в Twitter.

„ Brussels Airlines прави 3000 ненужни полета, с цел да резервира летищни
слотове. Европейски Съюз несъмнено е в режим на изключителна обстановка с климата… “, написа тя в обществената мрежа.

 

”Brussels Airlines makes 3,000 unnecessary flights to maintain airport slots ”

The EU surely is in a climate emergency mode…

— Greta Thunberg (@GretaThunberg)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР