Tази версия е класифицирана като алфа версия... Емил Василев 17:17

...
Tази версия е класифицирана като алфа версия... Емил Василев 17:17
Коментари Харесай

Damn Small Linux се завърна след 12-годишно прекъсване

Tази версия е класифицирана като алфа версия...

Емил Василев 17:17 | 14.02.2024 0 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 17:30 | 11.02.2024

Ето какво в действителност значи буквата „ i “ в iPhone

КосмосЕмил Василев - 12:45 | 13.02.2024

Руският галактически товарен транспортен съд „ Прогрес МС-24 “ изгоря в атмосферата, останките му паднаха в Тихия океан

IT НовиниДаниел Десподов - 16:25 | 12.02.2024

Най-неочаквано вълците-мутанти покрай Чернобил са развили резистентност против рака

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Damn Small Linux (DSL) се завърна с ново издание. Появата на DSL 2024 изненада мнозина, защото последното издание на тази компактна операционна система на Linux излезе преди повече от 10 години. С течение на годините DSL „ изпълня “ като от 50 МВ през 2008 година доближи до днешните 700 МВ. Това звучи доста, само че философията за основаване на използваема десктоп дистрибуция за по-стари компютри с лимитирани хардуерни запаси е сходна. Освен това „ приложенията, ядрото и драйверите са се нараснали “, изяснява Джон Андрюс, движещата мощ на този план.

Първоначално DSL беше пуснат като дистрибуция на Linux, основана на Debian и Knoppix. Възобновената версия е дистрибуция на Debian и antiX. Тя към момента ще работи от Live CD, само че се нуждае от пълноразмерен диск.

Андрюс твърди, че 700 МВ е новата твърда граница за DSL отсега нататък. И тя би трябвало да бъде за съгласуемост със общоприетите CDR.

Въпреки, че дистрибуцията на DSL на компактдискове се е нараснала 14 пъти, тя към момента може да откри работеща ниша. Има доста изцяло изправни лични компютри, които отпадат от скалата за поддръжка на Windows и които другояче към момента са годни за работа. DSL 2024 ще бъде подобаващ за по-стари компютри, които може да нямат задоволително продуктивност, с цел да работят с по-тежки модерни дистрибуции на Linux.

В новинарска обява за DSL 2024 Андрюс споделя, че включените в пакета приложения са „ определени поради тяхната функционалност, дребен размер и ниски зависимости “. Въпреки това наподобява, че DSL 2024 има много огромна еластичност. Той предлага два мениджъра на прозорци, три уеб браузъра, голям брой приложения за офис работливост, възпроизвеждане на мултимедия и разнообразни други съществени неща. Други техники за икономисване на място включват зареждане на DSL 2024 с приложения, основани на термини. Както и ограничение на локалните езици до няколко разновидността на британски език. Премахнати са и разнообразни изходни кодове и файлове с запаси на документи. И не на последно място, DSL 2024 има изцяло задействан apt (за разлика от по-ранните издания). Така че потребителите могат да конфигурират обичани приложения, които може да им липсват в дистрибуцията.

Чудесно е да забележим Damn Small Linux съживен, само че, както признава Andrews, актуалното ISO се класифицира като „ алфа “ издание. А Puppy Linux прави чудесна работа с сходна философия на цялостна, само че лека десктоп операционна система през последните години. Ако тази вест ви е предиздвикала да се замислите дали да не пуснете в употреба остарял хардуер със свежа операционна система, може би си коства да погледнете и Puppy Linux.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР