Тази вечер във Варна Държавната опера - Стара Загора и

...
Тази вечер във Варна Държавната опера - Стара Загора и
Коментари Харесай

Опера под купола на цирка във Варна

Тази вечер във Варна Държавната опера - Стара Загора и Академичният цирк " Балкански " показват своята взаимна продукция - режисура на операта " Палячи " в цирковото шапито. Формулата " опера в цирка " е нова за нашата страна, само че - спечелила овации и фенове след премиерата си в Стара Загора, към този момент потегля на турне.

Варна

Спектакълът е осъществената фантазия на трима съидейници - известния български тенор Калуди Калудов, патриарха на популярната циркова фамилия Александър Балкански и режисьора и шеф на Старозагорската опера Огнян Драганов.
Александър Балкански: Аз гледах такива спектакли в Германия, Австрия, Франция. Спектакли, които бяха началото на взаимстването на операта и цирка под един купол. Много ми хареса. Най-голямата ми концепция е да изкарам този театър отвън рамките на България.
Въпреки новаторския метод към мястото, това е класическа режисура с присъединяване на солисти, хора и оркестъра на старозагорската опера под диригентството на Ивайло Кринчев. Музиката на Леонкавало, виртуозните арии на артистите и майсторството на цирковите актьори се вплитат в една цялостна драматургия, пресъздаваща действителната история на пътуваща натрупа актьори. В ролята на Канио в най-малко половината от представленията пее Калуди Калудов, който с този театър отбелязва и 40-годишнина на сцената.
Калуди Калудов: Мога да кажа, че е огромно предизвикателство да пееш тази роля, тъй като тя е изпълнена и наситена с доста разнообразни нюанси и настроения. Що се касае до актьора, ние имаме доста функции, имаме, примерно Тоска, Каварадоси, само че тук актьорът не е единствено актьор, той е началник, на трупата, той е шеф на трупата, той всички тези хора ги е основал и ги промотира. Така, че - тежка задача!
С тежката задача са се нагърбили още Георги Динев, Анна Дитри, Александър Крунев и Нико Исаков, Валери Турманов и Ивайло Йовчев. Следваща спирка от събиращото аплодисменти турне е Пловдив през октомври, по-късно - кулминационната точка в София през ноември под главния купол на цирк " Балкански ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР