Тази вечер в 18,00 ч. в Галерия Иван Милев“ на

...
Тази вечер в 18,00 ч. в Галерия Иван Милев“ на
Коментари Харесай

Откриват изложба на казанлъшките художници „Цветни послания от Казанлък“

Тази вечер в 18,00 ч. в Галерия „ Иван Милев “ на ул. “Искра “№4 ще бъде публично открита галерия на художници от Казанлък „ Цветни послания от Казанлък “. Заповядайте!

Още при започване на предишния век Казанлък се оформя като град на художници. И това не е инцидентно. През 1901 година в сърцето на Долината на розите е основана първата извънстолична колекция в страната, който обособява Казанлък в самобитен живописен център, с помощта на който мнозина казанлъчани се отдават на магията на изобразителното изкуство. Основните аргументи по тази причина са, че още през ХIX век с Казанлък към този момент се свързват редица значими имена в полето на изящните изкуства у нас, измежду които би трябвало да бъдат посочени художниците Петко Клисуров, Захари Желев, Георги Митов, Борис Михайлов – всички те имали опцията да се учат на „ рисувание “ в странство, и по-конкретно в Италия, и още в края на ХIX век да имат своите значими креативен триумфи и самопризнания. Не по-малко значим е и фактът, че в града за известно време учител по изобразяване е художникът Ото Хорейши – чешки потомък, за който България се трансформира във втора татковина, мъж със солидно художествено обучение и опит. Това обособява Долината на розите в същинско художествено средище, което има своето живо наличие и през днешния ден и изложбата „ Цветни обръщение от Казанлък “ е едно от доказателствата за това.

Днес в дните на витално възобновяване на живота в града, на границата сред пролетта и лятото, в дните изпълнените с тържества на духа – Празниците на розата, привличащи хиляди посетители на Казанлък, в изложбена зала „ Иван Милев “ екипът на Община Казанлък подрежда ярка обща галерия на наследниците по предопределение на художници като Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Васил Бараков, Цветана Щилянова, Мара Йосифова и други Изложбата, която е едно радостно цветно обръщение към жителите и гостите на града, демонстрира 34 произведения от 20 майстори на цвета. Изложба, която е и доказателство, че както никой различен град на картата на света – Казанлък не е единствено град на розите, не е единствено град на тракийското културно завещание, само че дружно с това е и живо средище на художниците.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР