Тази вечер Старозагорската опера вдига завесата за един дългочакан и

...
Тази вечер Старозагорската опера вдига завесата за един дългочакан и
Коментари Харесай

Дългоочаквана премиера: Спящата красавица на сцената на операта в Стара Загора

Тази вечер Старозагорската опера подвига завесата за един дългочакан и отлаган театър. Противоепидемичните ограничения осуетиха два пъти премиерата на балета " Спящата хубавица ", само че довечера балетната натрупа е подготвена да потвърди, че има нужната класа, с цел да добави в репертоара си най-сложния типичен театър.

Тази вечер Старозагорската опера подвига завесата за една дългочакан и отлаган театър. Противоепидемичните ограничения осуетиха два пъти премиерата на балета „ Спящата хубавица “, само че довечера балетната натрупа е подготвена да потвърди, че има нужната класа, с цел да добави в репертоара си най-сложния типичен театър.



Може би най-академичният от всички типичен балети е огромна хапка даже за най-реномираните балетни трупи в света. „ Спящата хубавица “ е балет, който изисква невероятна точност, линия и най-много жанр.

" Спящата хубавица " е балетът на балетите и защото той се смята по този начин за един енциклопедичен пример на класическия танц, постоянно е мъчно да бъде изработен ", посочи Силвия Томова - артистичен шеф на балета на Държавна опера – Стара Загора.



За да бъде изработен както би трябвало този скъп типичен пример, би трябвало да бъде поверен в ръцете на същински балетен специалист. Едва ли има по-подходящ човек от хореографа Андрей Босов, учтив в достоверната балетна традиция на Санкт Петербург.

" Спящата хубавица е като паспорт за всяка натрупа, тъй като в случай че танцуват този театър те могат да се гордеят със себе си. Хореографията е зашеметяваща. И по тази причина всяка натрупа, която реши да го сложи би трябвало да премисли два пъти - би ли могла да го изтанцува толкоз добре, колкото Петипа го е сложил ", разкри Анрдей Босов – постановчик на балета „ Спящата хубавица “.



Спектакълът е доста скъп поради огромното количество солови партии, които дават късмет за изява на доста млади балетни актьори. Ако са в действителност положителни, те могат да блеснат, единствено за една вечер да се трансфорат в любимци на публиката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР