Тази вечер Стара Загора открива 51-ото издание на своя фестивал

...
Тази вечер Стара Загора открива 51-ото издание на своя фестивал
Коментари Харесай

Премиерата на Бал с маски по Верди открива 51-ия фестивал за опера и балет в Стара Загора

Тази вечер Стара Загора открива 51-ото издание на своя фестивал за оперно и балетно изкуство. По традиция всичко стартира с премиера на театъра хазаин.

След доста премеждия по пътя към първото проявление на сцена, довечера Старозагорската опера ще покаже своя прочит на една от прелестните опери на Верди - " Бал с маски "

" Избрахме премиерата на „ Бал с маски ", тъй като е една забавна работа на тандема Славчо Николов и Каталин Йонеско Алборе, един забавен взор към това Вердиево платно. Използват се извънредно доста съвременни средства, които нормално сме привикнали да виждаме в света, който ни заобикаля. " Бал с маски " беше създаден преди повече от година и половина и сякаш ни дава една нова глътка, едно ново начало, една вяра. А фактически фестивалите, които са едни празници на всички спектакли, би трябвало да имат една глътка вяра. Такава, каквато една премиера може да даде ", сподели шефът на Държавната опера в Стара Загора Огнян Драганов.

Въпреки тестванията, на които коронавирус подлага театралните изкуства, в програмата на фестивала има 13 събития. Сред акцентите е майсторският клас на Веселина Кацарова, която все по-често получава предложения от доста влиятелни музикални академии да работи с млади артисти.

Последният ѝ сходен клас беше в Моцартеума в Залцбург. Тя ще работи с 12 млади артисти, които е избрала по един прочувствен аршин.

" За мен е доста значима искрицата и нещото, желанието, обичта един артист да пее ", ракзаздва Веселина Кацарова.

В рамките на фестивала своята старозагорска премиера ще има и балетното събитие на сезона " Сънят на Пилат ". Публиката в София първа видя спектакъла по музика на Стефан Димитров, а в този момент това ще могат да създадат нетърпеливите балетни фенове в Стара Загора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР