Тази вечер ще има коалиционен съвет по темата за Република

...
Тази вечер ще има коалиционен съвет по темата за Република
Коментари Харесай

ПОД ПАРА: Коалицията се събира заради Македония

Тази вечер ще има съдружен съвет по тематиката за Република Северна Македония в Министерския съвет. За него заяви депутатът от " ИТН " (ИТН) Станислав Балабанов пред публицисти в Народното събрание.

Вчера той разяснява, че съдружните препоръки в последно време са свързани с тематики, които ни застигат и имат потребност от бързо разрешаване. Такава, по думите му, е и тематиката с Република Северна Македония (РСМ). Депутатът от Има Такъв Народ уточни, че ще участва на съвета дружно с представители на Министерство на външните работи.

Балабанов сподели, че от Има Такъв Народ ще отидат на съдружния съвет да изслушат защо изобщо ги събират, в случай, че позицията на страната ни е ясна - изразена и на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, и с рамкова позиция на България, и с декларация още от 44-то Народно заседание. Така че може би ще се срещна и аз с нещо ново, което не знам, разяснява той.

Според Балабанов няма потребност от нов КСНС за Северна Македония, тъй като България е ясна в настояванията си. Докато тези претенции не бъдат изпълнени, разумно е техният път към Европейски Съюз да не се случи, с помощта на това, че ние си отстояваме националния интерес, счита депутатът.

Попитан има ли прогрес в работните групи сред България и РСМ, Балабанов разяснява, че не знае дали има подобен прогрес, само че това, което вижда от страна на Северна Македония, за жалост, още повече утежнява този развой. Тук разясня обществените изявления - и на президента, и на външния им министър, посочи той.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин ( " Българска социалистическа партия за България " ) счита, че към днешна дата няма нито едно съображение да вдигнем ветото върху РСМ, защото не е бил реализиран напредък. Той дефинира като нужда концепцията на министър-председателя да се свика нов КСНС. " На него всички да бъдем осведомени на какъв стадий сме, какви са предложенията на държавното управление, да забележим има ли положителен проект за развиване на връзките ", изясни Вигенин, представен от пресцентъра на партията.

Миналия петък министър председателят Кирил Петков прикани във видеообръщение президента Румен Радев да свика ново съвещание на КСНС за Северна Македония.

КСНС е орган за подкрепяне на разговора и за търсене на общо решение в името на значими национални цели. Ако се търси необятен народен консенсус във връзка с Република Северна Македония, то подобен освен, че има, само че и е мощно изразен в нашето общество и би следвало ръководещите да са наясно с това, съобщи в понеделник президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за апела на премиера.

Ако задачата е подкрепяне на разговора и той е нарушен по някакви аргументи вътре в самата ръководеща коалиция, то би трябвало ясно да се каже какви са аргументите за това, означи още президентът.

По-късно същия ден от Рим министър председателят Кирил Петков аргументира апела си за привикване на КСНС с нуждата да бъде регистриран напредъкът по разговора сред България и Република Северна Македония през последните шест месеца, както и да се разиска всичко случило се през този интервал. Петков означи, че е необходим необятен консенсус по тематиката, включващ освен ръководещите партии, само че и опозицията.

В рамките на визитата си във Ватикана и Рим за 24 май, министър-председателят Кирил Петков се срещна с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Не сме се обвързвали с никакви периоди, обещахме си градивният звук да бъде непокътнат, означи Петков след срещата, представен от пресслужбата на Министерски съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР