Тази вечер от от 17:00 часа в Етнографската експозиция на

...
Тази вечер от от 17:00 часа в Етнографската експозиция на
Коментари Харесай

Изложбата „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ гостува в Пазарджик

Тази вечер от от 17:00 часа в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик ще бъде открита гостуващата галерия „ Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей “ на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките.

Още от най-дълбока античност птиците са вдъхновявали и предизвиквали въображението на хората. Те са неизменима част от фолклора и изкуството на античните нации, а нерядко са включвани като персонажи в разнообразни ритуални игри и обредни практики. Птиците постоянно участват и в разказите. На тях се приписват човешки характерности, а облиците им са натоварени с дълбока семантика. Птиците участват и в редица религиозни и митологични текстове.

В изложбата са показани представителни мостри на националните художествени занаяти от втората половина на XIX – началото на XX век, съхраняващи се във фонда на Националния етнографски музей, като е потърсена връзката сред духовната и материалната просвета. Пред посетителите е разгърната цветна палитра от облици, разкриващи един нов, за мнозина чужд, само че въодушевяващ въображението свят от истории, легенди и изображения. Една приказка, изграждаща мост сред минало и съвремие, сред традицията и заобикалящия ни свят.

Изложбата може да бъде посетена до 8 август 2024 година, в работни дни – от 9,00 до 17,00 ч., събота – от 10,00 до 17,00 ч. Телефон за връзка и поръчки: 034/445 719.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР