Тази вечер от 17,00 часа в залата за временни изложби

...
Тази вечер от 17,00 часа в залата за временни изложби
Коментари Харесай

Изложба показва открития от древния град край Ветрен

Тази вечер от 17,00 часа в залата за краткотрайни изложения на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде открита гостуваща галерия „ Емпорион Пистирос в Тракия “ на Археологически музей „ Проф. М. Домарадски " гр. Септември. Изложбата ще показа на посетителите резултатите от изследванията на археологическия обект емпорион Пистирос, намиращ се в землището на гр. Ветрен, общ. Септември, обл. Пазарджик.

Пистирос е първият селищен център със статут на емпорион (търговско селище), засвидетелстван в сърцето на Тракия, където съжителстват взаимно траки и гърци в интервала от края на Ⅴ - до началото на Ⅱ в. прочие Хр.

Изложбата обгръща разнообразни аспекти от живота в емпориона (етнически състав на популацията, търговия, строителство и архитектура, занаяти и производства, обичай, религиозни вярвания и паметни практики, локални и вносни керамични съдове и изделия). Темите са показани с автентичен материал и илюстрирани с табла, включващи обяснителни текстове и снимков материал. Разглежданите тематики и експонираните материали разрешават лекционни курсове, свързани с образователните стратегии и ползите на друга възрастова аудитория.

Изложбата ще бъде експонирана до 20.12.2018 година в залата за краткотрайни изложения на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „ К. Величков “ № 15.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР