Тази вечер френският президент Еманюел Макрон и украинският президент Володимир

...
Тази вечер френският президент Еманюел Макрон и украинският президент Володимир
Коментари Харесай

Зеленски подписа двустранни споразумения за сигурност с Макрон и Шолц

Тази вечер френският президент Еманюел Макрон и украинският президент Володимир Зеленски подписаха двустранно съглашение за сигурност, в това число ангажимет от страна на Париж да изпрати военна помощ на Киев на стойност до 3 милиарда евро през тази година, оповестява БНР с позоваване на Ройтерс и Франс прес.

Споразумението дава на Украйна гаранции, че при положение на нова експанзия от съветска страна след края на актуалната война, тя ще получи помощ от Париж в границите на 24 часа.

Френските страна също по този начин се ангажира да изпрати на Украйна нова военна помощ на стойност до 3 милиарда евро през актуалната година.

Франс прес цитира известие от Елисейския замък, съгласно което френската страна се ангажира с дълготрайна поддръжка за украинските въоръжени сили с приоритет за противовъздушната защита, артилерията, далекобойните ракети и бронираните машини. Предвидено е и съдействие за образование на украинските войски, както и при производството на оръжейни системи.

" Решени сме да сложим завършек на нападателната война на Русия против Украйна ", акцентира Макрон. Френският президент обаче повтори, че Париж " не е във война с Русия или съветския народ ".

Франция даде 1,7 милиарда евро в поддръжка на Украйна през 2022 година и още 2,1 милиарда евро през 2023 година

" Нашето съдействие дава резултати в отбрана на живота в Украйна и в цяла Европа ", написа Зеленски в обществената медийна платформа " X " при идването си във френската столица, където беше посрещнат от президента Еманюел Макрон.

По-рано денем Зеленски подписа сходен дълготраен пакт за сигурност и с немския канцлер Олаф Шолц.

Той беше на визити в Германия и Франция, с цел да събере военна помощ в сериозен миг от войната против Русия, като украинските войски се пробват да удържа съветските сили, които се пробват да завладеят източния украински град Авдиивка.

Германският пакт за сигурност, който ще продължи 10 години, ангажира Германия да поддържа Украйна с военна помощ, да наложи надзор върху износа си с олгед на глобите против Русия, както и да подсигурява, че съветските активи остават замразени, съобщи Ройтерс.

Берлин също по този начин приготви нов пакет война помощ на стойност 1,13 милиарда евро (1,22 милиарда долара), който е фокусиран върху противовъздушната защита и артилерията.

" Значението на документа не може да бъде надценено. Той ясно демонстрира, че Германия ще продължи да поддържа самостоятелна Украйна в нейната отбрана против съветската инвазия. И в случай че в бъдеще има друга съветска експанзия, ние сме договорили подробна дипломатическа, икономическа и военна поддръжка ", сподели Шолц.

Зеленски пък уточни, че помощта е от решаващо значение, защото военните доставки от други сътрудници са намалели, до момента в който Русия има преимущество в артилерията на фронтовата линия.

През предишния месец Украйна подписа дълготрайно съглашение за сигурност и с Англия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР