Тази вечер европейските олимпийски игри ще бъдат открити за втори

...
Тази вечер европейските олимпийски игри ще бъдат открити за втори
Коментари Харесай

Европейските игри в Минск - въпрос на пари и престиж

Тази вечер европейските олимпийски игри ще бъдат открити за повторно. Четири години след дебюта на форума, беларуската столица Минск приема 3667 спортисти от Стария континент. Събитието ще се организира от 21 до 30 юни, а представители на 50 страни ще мерят сили в 19 типа спорт.

Ще бъдат раздадени 200 комплекта медали - 91 при мъжете, 89 при дамите и 20 за смесени тимове. В осем спорта класирането ще бъде изключително значимо, защото ще се раздават квоти за летните олимпийски игри в Токио през 2020 година

Снимка: Getty Images

Първите европейски игри се организираха в Баку през 2015 година Форумът е еквивалент на олимпийските игри, само че с участници единствено от Европа. Разликата по отношение на дебютното издание е, че от програмата за Минск отпаднаха плуването, волейболът, таекуондото, триатлонът и дисциплините в рисковото колоездене.

Първоначално, за хазаин на вторите европейски игри бе избрана Холандия, само че олимпийският комитет на страната се отхвърли, защото не съумя да откри финансиране за бюджет от 57.5 милиона евро. Така семейството бе поверено на Беларус, а една част от сумата от 30-40 млн. евро, нужни за организацията, в последна сметка бяха покрити от Европейския олимпийски комитет.

Снимка: Getty Images

Беларус не се чуди дълго дали да одобри игрите, макар надалеч по-скромните си благоприятни условия по отношение на Холандия. Министър-председателят на страната Сергей Румас обаче разкри, че интернационалните спонсори не демонстрират сериозен интерес към форума. Освен това надпревата не се радва на огромно утвърждение от страна на почитателите, а разногласията за провеждането на игрите в така и така наситения състезателен календар са доста.

Снимка: Getty Images

В Беларус се надяват, че европейските игри ще привлекат повече туристи. В допълнение към инфраструктурните реновации, страната влага много и в позицитивния си имидж в интернет. Като бонус пък отпаднаха визите за интервала 10 юни - 10 юли за гостите от 98 страни, в случай че си закупят билет за най-малко едно съревнование или гала. Заради по-малкото рестрикции в чест на форума, чужденците могат да пътуват из Беларус и да влязат в страната през Полша или Литва.

Дори упованията за повишаването на туристите да не се оправдаят, образованието на повече хора да приказват британски, отварянето на допълните места за занимания и развиването в областта на услугите ще оказват помощ за по-позитивния имидж на Беларус за в бъдеще.

Снимка: Getty Images

Въпросът с настаняването на участниците обаче сътвори дискомфорт на локалните. Организационният комитет предложи спортистите да бъдат настанени в университетските общежития. Така студентите трябваше да се изнесат изцяло, с всичките си движимости до края на форума.

Пътищата, фасадите на къщите, спортните уреди бяха ремонтирани само за европейските игри, без да се мисли за бъдещото им приложение.

Снимка: Getty Images

В същото време се чака облагите от шампионата да не покрият разноските по организацията му.

Българското присъединяване

В Баку преди четири години българските спортисти завоюваха един златен, четири сребърни и пет бронзови медала. Шампиони станаха само сестрите Габриела и Стефани Стоеви в бадминтона. Те обаче няма да вземат участие в Минск, защото оповестиха, че повече няма да се състезават за страната ни.
Ивайло Иванов ще бъде знаменосец на европейските игри в Минск Церемонията по откриването е от 20 ч.
В беларуската столица България ще бъде показана от 85 състезатели в 15 типа спорт. На първите игри в Баку българите бяха 127 в 19 типа спорт. Най-много са представителите на страната в леката атлетика - 16, а в бокса и битката има по 13.

Снимка: Getty Images

Най-големи очаквания за медали има към художествената гимнастика, където ще ни показват ансамбълът и Катрин Тасева. За призови места се чака да спорят още състезателите в битката и бокса.

Знаменосец на България на церемонията по откриването довечера ще бъде джудистът Ивайло Иванов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР