Тази вечер (19 май, събота) ще се проведе четиринадесетото издание

...
Тази вечер (19 май, събота) ще се проведе четиринадесетото издание
Коментари Харесай

Тази вечер: Нощ на музеите

Тази вечер (19 май, събота) ще се организира четиринадесетото издание на Европейска нощ на музеите.

По време на събитието десетки музеи и галерии в София ще отворят вратите си с вход свободен и ще се включат с завладяващи изложения, концерти и разнородни прояви. В столицата събитието се провежда от Френския институт в България, Столична община и Министерство на културата на Република България. Програмата може да видите тук

По традиция, през последните години единствено в София над 50 музея и галерии се включват и посрещат хиляди гости с безвъзмезден вход.

Европейската нощ на музеите е проведена за първи път през 2005 година във Франция и единствено за няколко години тя се популяризира сполучливо из цяла Европа. По своя формат Европейската нощ на музеите е необятно отворена стратегия, освен това към допустимо най-широк кръг от хора, които имат опция освен да се допрян до експонатите и творбите, които музеите и галериите демонстрират, само че и до техните послания.

Тази година уредниците в София са подготвили игра: " Снимай се и завоюва! ", свързана с девет експоната от участващите в Европейската нощ на музеите 2018 музеи. Повече информация за регламента и премиите, може да прочетете тук. 

В столицата с атрактивна стратегия Националният военноисторически музей се включва за поредна година с непрекъснатата хронологична и външната експозиция на музея, както и с най-новата галерия „ Враг/Приятел “, която ще бъде с безвъзмезден вход от 18.00 до 24.00 ч.

В деня на събитието ще бъде открита виртуалната интерактивна галерия „ Моите предшественици на война “, основана от възпитаници от столични учебни заведения и екип на НВИМ. В нея са показани вълнуващи персонални родови истории от Втората международна война, оповестиха от музея.

Друг забавен акцент в събитието ще е мултимедийна апаратура, която е създадена в съдействие с Център АЛОС. Тя ще „ оживи “ един от експонатите в непрекъснатата експозиция на музея – масичката, на която са подписани Основите на мира и Одринското помирение, слагащо завършек на Руско-турската война (1877–1878).

Всички, избрали да „ нощуват “ в музея, ще могат да вземат участие в занимателна фотоигра с награди, а за положителното въодушевление ще допринесат музикалните осъществявания на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски и на учениците от НМУ „ Любомир Пипков “, компетентност „ Поп и джаз пеене “ в класа на Роберта Ганова.  Вечерната атмосфера в музея ще бъде допълнена и от лятно кино под звездите.

В Нощта на музеите със специфична стратегия и вход свободен се включват и филиалите на НВИМ – Военноморският музей и Парк-музеят на бойната дружба 1444 година „ Владислав Варненчик “ във Варна и Музеят на авиацията в Пловдив.

Повече от 40 европейски страни ще се включат в Европейската нощ на музеите, а над 4000 музея и галерии ще разгласят тази вечер вход свободен за гости, показва Българска национална телевизия.

В Пловдив тази година вечерите са две. Събитията в града под тепетата започнаха нощес. В първата от двете пловдивски нощи на музеите емблематичната локация в Стария град предложи цели три изложения. Интересна дава обещание да бъде програмата в Пловдив и довечера, когато всички огромни музеи ще работят изцяло гратис до среднощ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР