Тази сутрин SpaceX постави още един рекорд за ракета-носител за

...
Тази сутрин SpaceX постави още един рекорд за ракета-носител за
Коментари Харесай

SpaceX постави нов рекорд за многократно използване на първата степен на Falcon 9

Тази заран SpaceX сложи още един връх за ракета-носител за многократна приложимост, като първата степен на ракетата Falcon 9 беше употребена за шестнадесети път. При този полет ракетата притежател спомогна за извеждането в орбита на 22 спътника Starlink от второ потомство – V2 Mini.

Според SpaceX това е 46-ата задача на компанията за тази година. Изстрелването бе отлагано няколко пъти, като най-после се състоя на 10-ти юни, 07:58 ч. наше време. Ракетата-носител сполучливо се приземи на плаващата платформа Just Read the Instructions към 8,5 минути след старта. Двадесет и двата спътника Starlink към този момент са изведени на избраните им орбити – това трябваше да стане 62 минути след изстрелването.

Въпреки че SpaceX нормално извежда в орбита над 40 спътника Starlink едновременно, този път те бяха единствено 22. Причината е, че спътниците от второ потомство V2 Mini са доста по-големи от своите прародители, въпреки и по-малки от V2, които ще тежат по 1,1 тона и ще бъдат извеждани в орбита единствено от гигантския транспортен съд Starship, който до момента не е излизал в космоса. Според компанията градивните особености на V2 Mini му разрешават да обезпечи четири пъти по-голяма пропускателна дарба от моделите от първо потомство.

Първата степен на Falcon 9, участваща в тази задача, е летяла за финален път през декември 2022 година Сред 15-те предходни полета да вземем за пример е Demo 2 – първата задача на компанията с астронавти на борда.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР