Тази сутрин ще говорим за медиите, за езика на омразата

...
Тази сутрин ще говорим за медиите, за езика на омразата
Коментари Харесай

Ненад Живановски за езика на омразата и хейтърите

Тази заран ще приказваме за медиите, за езика на омразата и за злобарите. Ще стане дума и за политическия напън в медиите - нещо, с което от дълго време свикнахме и през днешния ден даже медийните откриватели го показват като неоспорим факт. Тук-там някой се оказва сюрпризиран, пита по какъв начин е допустимо сходно нещо и по този начин - до идващия скандал или до идващото медийно проучване.
Има ли политически напън над медиите у нас? Има. Над половината от публицистите в България декларират, че върху тяхната медия се оказва политически напън, демонстрираха резултатите от проучването „ Влияние върху медиите ”, извършено преди три години.
Парадоксалното е, че през днешния ден към момента е настояща тези крилата фраза, появила се през 90-те години от устата на един народен представител - „ Медиите вървят след спечелилите ”. Две десетилетия по-късно все по-тесните стопански връзки сред власт и медии, раждат поръчкова публицистика и изменена ценностна система, която визира всички сфери - от стопанската система до науката и просвета.
Въпросът в този момент е по какъв начин се отразява това и на публиката? Не привикна ли публиката, че всеки може да бъде наруган, всяка теза оспорена, всеки престиж срутен. Не отгледаха ли сами медиите своите злобари?
И да оставим за миг встрани настоящите събития, свързани със заканите против публицисти. Да погледнем към аудиторията. И незабавно ви давам образец – преди дни на Витоша имаше избавителна акция и няколко планински спасители оказаха помощ на момиче, което се оплакало от болки в корема. Акцията е завършила сполучливо, потърпевшата е превозена и от Планинската избавителна работа просто качиха информация и фотоси от акцията.
Проблемът се оказа различен - незабавно се откри човек, който да попита за какво на фотосите планинските спасители се смеят. Изглеждали прекомерно радостни, до момента в който носели носилката с момичето.
В мненията спасители се пробваха да кажат, че до момента в който са на акция, не им е неразрешено да се усмихват. Че положителното въодушевление по време на акция е значимо за всички - и за спасители, и за избавени. Все явни неща. Но пък ние можем да вземем този мотив и да поговорим за злобарите в медиите, а и за езика на омразата, с който последователно свикнахме.

Чуйте диалога с македонския публицист Ненад Живановски, който изследва споровете, медиите и политиката на Балканите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР