Тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел

...
Тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел
Коментари Харесай

Светът реагира, след като Путин обяви военна операция в Донбас

Тази заран съветският президент Владимир Путин разгласи, че е взел решение за осъществяване на "специална интервенция за отбрана на Донбас ", заяви ТАСС. Той сподели още, че решението за интервенция в Украйна е било взето в отговор на молбата на водачите на двете републики в Донбас (сепаратистките Донецка и Луганска – б.ред.).

Последваха реакции от международната общественост.

Европейският съюз ще държи Москва виновна за "неоправданата " ѝ офанзива против Украйна, съобщи през днешния ден председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" В тези мрачни часове мислите ни са с Украйна и почтените дами, мъже и деца ,

които са изправени пред тази непровокирана офанзива и се опасяват за живота си ", съобщи тя в Tуитър.

We strongly condemn Russia´s unjustified attack on Ukraine.

In these dark hours, our thoughts are with Ukraine and the innocent women, men and children as they face this unprovoked attack and fear for their lives.

We will hold the Kremlin accountable.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
"Ще потърсим отговорност от Кремъл ", добави фон дер Лайен.

Лидерите на Европейски Съюз ще проведат изключителна среща на върха в Брюксел по-късно през днешния ден, откакто през вчерашния ден влезе в действие първият кръг от наказания на Европейски Съюз против Русия.

Британският министър председател Борис Джонсън

съобщи, че е засегнат от ужасния процес на събитията в Украйна. Той добави, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, с цел да обсъдят последващи стъпки, съобщи Ройтерс.

"Президентът Путин избра пътя на кръвопролитието и заличаването, като предприе непредизвикана офанзива против Украйна ", съобщи министър председателят в "Туитър ".

I am appalled by the horrific events in Ukraine and I have spoken to President Zelenskyy to discuss next steps.

President Putin has chosen a path of bloodshed and destruction by launching this unprovoked attack on Ukraine.

The UK and our allies will respond decisively.
— Boris Johnson (@BorisJohnson)
Съединени американски щати обявиха, че те и техните съдружници ще отговорят единно и уверено

на тази "непредизвикана и неоправдана офанзива на съветските въоръжени сили " против Украйна. "Президентът Путин избра да стартира преднамерена война, която ще докара до пагубна загуба на животи и до човешко страдалчество ", се споделя в изказване на американския президент Джо Байдън, представен от Ройтерс.

" Само Русия е виновна за гибелта и разрухата ,

които тази офанзива ще донесе. Светът ще държи Русия виновна ", добави той.

Байдън сподели, че през днешния ден ще разгласи спомагателни ответни ограничения, които ще бъдат наложени на Русия от Съединени американски щати и съдружниците им.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди Русия поради подхванатата "безразсъдна " офанзива против Украйна , съобщи ДПА.

"Категорично съдя Русия за безразсъдната офанзива против Украйна, която излага на заплаха живота на безчет мирни жители. Това е огромно нарушение на интернационалното право и сериозна опасност за евроатлантическата сигурност ", написа той в "Туитър ".

I strongly condemn ’s reckless attack on, which puts at risk countless civilian lives. This is a grave breach of international law & a serious threat to Euro-Atlantic security. Allies will meet to address Russia’s renewed aggression.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg)
Той добави, че съдружниците от НАТО ще се срещнат, с цел да обсъдят по какъв начин да постъпят по отношение на новата съветска експанзия.

А украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че ще вкара военно състояние на цялата територия на Украйна

"Ръководството на Русия утвърди крачка напред за съветските войски, струпани по границите на Украйна. И тази крачка може да стане начало на огромна война на Европейския континент ". Това съобщи Зеленски в послание към жителите на Русия, съобщи украинската организация УНН.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска осъди "военната експанзия на Русия против Украйна ".

"Категорично съдя военната експанзия на Русия против Украйна. Този акт подкопава суверенитета и независимостта на Украйна и съставлява тежко нарушаване на интернационалното право ", съобщи Генчовска в профила си в Туитър.

I strongly condemn
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР