Тази сутрин преди началото на заседанието на австийския парламент, на

...
Тази сутрин преди началото на заседанието на австийския парламент, на
Коментари Харесай

Австрийският парламент въвежда със закон задължителна COVID ваксинация

Тази заран преди началото на съвещанието на австийския парламент, на което ще бъде гласуван законът за наложителна имунизация , се състоя конференция, на която федералният канцлер Карл Нехамер , вицеканцлерът Вернер Коглер и ръководителката на Австрийската социалдемократическа партия /АСДП/ , най-голямата опозиционна групировка, Памела Ренди-Вагнер показаха пакет от ограничения на стойност един милиард и четиристотин милиона евро, който има за цел да подтиква към момента колебаещите се и да награди имунизираните хора, живеещи на територията на Австрия. Пакетът ще бъде импортиран за гласоподаване също през днешния ден.

Част от средствата са предопределени за общините, достигнали висок % на имунизираните. При 80 % на имунизираните държавното управление отпуска 75 милиона евро, при 85 % сумата се удвоява на 150 милиона и при 90 % става четворна - 300 милиона евро. Общините, които доближат съответния %, получават поетапно елементи от трите суми, които се разпределят според от записаните поданици.

За жителите, които към този момент са имунизирани, ще бъде проведена " имунизационна лотария " , като всяка от трите игли дава късмет за облага, т.е. трикратно имунизираните могат да завоюват три награди - бонове на стойност по 500 евро. Лотарията започва на 15 март, деня, от който ще бъдат осъществяван надзор и налагани санкции за неимунизираните. Боновете ще са годни в комерсиалната мрежа, заведенията за хранене, в хотелите, за културни и спортни прояви, което ще подкрепи австрийската стопанска система. Общата стойност на лотарията ще бъде близо един милиард евро.

Както съобщи федералният канцлер Карл Нехамер, пакетът е премия за всички, които са се ваксинирали, като в същото време е тласък за към момента неимунизираните да създадат това. Ръководителката на АСДП Памела Ренди-Вагнер акцентира, че е неотложно страната да се освободи от непрекъснатата опасност за здравната система, за стопанската система и за трудовия пазар . Вицеканцлерът Вернер Коглер отбрани наложителната имунизация с аргумента, че по този метод се пази свободата на болшинството, а това изисква посегателство върху самостоятелните права.

Очаква се законът за наложителна имунизация да бъде гласуван от преобладаващото болшинство в Народното събрание. По думите на Карл Нехамер, който е и партиен водач, ръководещата Австрийска национална партия /АНП/ ще гласоподава единомислещо. Вернер Коглер, началник на съдружната Партия на зелените и Памела Ренди-Вагнер от опозиционната Австрийска социалдемократическа партия не изключват единични гласове " срещу " от своите партийни групи. В изгода на закона се изрече и ръководителката на опозиционната НЕОС Беате Майнл-Райзингер. Австрийската партия на свободата /АСП/ е срещу наложителна имунизация.

Законът планува въвеждане на наложителна имунизация от началото на февруари, до 15 март е планувана " встъпителна фаза ", в която не се постановат санкции. От 16 март санкциите ще са в размер от 600 до 3600 евро на тримесечие. Освободени от имунизация са бременните и хората, които не могат да бъдат имунизирани по медицински аргументи, както и преболедувалите до 180 дни преди инспекцията.

В хода на парламентарното съвещание се чака пленумът да гласоподава дали да бъде лишен имунитетът на ръководителя на парламентарната група на опозиционната АПС Херберт Кикъл. Въпросът е импортиран от общината на град Виена и е по отношение на опцията за административно санкциониране на парламентариста. Ръководителят на АПС и съперник на имунизациите е упрекнат, че предходната година е бил без маска вид ФФП2 на проява против антипандемичните ограничения на държавното управление и по тази причина предстои на административна глоба.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР