“Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в

...
“Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в
Коментари Харесай

Денков: Обстановката се успокоява, в Царево вече навсякъде има ток и вода

“Тази заран още веднъж се чух с хората в щаба в Царево. Постепенно ситуацията се успокоява. Пуснато е електричеството на всички места, пусната е водата. Все още има проблеми за пиянство, само че за битова потребности може да се употребява. Има към момента проблеми и с пътищата. Постепенно, благодарение на Министерство на вътрешните работи, се изнасят летовниците. Все още има усложнения поради разрушените мостове и нарушената настилка “.

Това разяснява министър председателят Николай Денков, който дава отговор на въпроси на жители и медии по време онлайн лъчение във Facebook. 

През идващите дни ще се дада оценка за най-спешните поправки, които би трябвало да се създадат.

„ Веднага ще бъдат провиснал средства, с цел да могат да стартират ремонтите през Агенция „ Пътна инфраструктура “, уточни министър председателят. 

Проследете с нас обстановката онлайн

Той дефинира реакцията на институциите като светкавична и увери, че жителите, чието имущество е потърпевшо при наводнението, могат да се възползват от финансова помощ от страна на страната. Денков напомни, че тя е два типа.

Едната е обвързвана с нарушавания по домовете и постройките, която може да бъде в размер на до 1512 лева на домакинство. Другата помощ е за развалени електроуреди, а нейният размер е до 2500 лева, посочи министър председателят. 

Днес ще стартира и строежът на моста по главния път.

Вече има електричество, стартира и почистване

Денков уточни, че ще подреди инспекция на водосборните отоци и деретата, с цел да се търсят аргументите за наводненията. Когато има естествено злополучие обаче, постоянно има риск.

„ Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала. Това е нейна задача, в случай, че има жертви. Очаквам прокуратурата да излезе със умозаключение “, сподели още Николай Денков.

Той още веднъж прикани за прекъсване на застрояването по Черноморието, като посочи, че са нужни и промени в законите.

„ Няма подозрение, че имаме съществени разлики по някои въпроси с президента Румен Радев, само че те не би трябвало да ни разделят, когато би трябвало да работим за общите ползи на българските жители и стопанска система “, съобщи още Денков.

Той даде за образец енергийните планове - направени по метод, който ще бъде от изгода на страната ни.

„ Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за сходни планове “, съобщи Денков.

„ Разговорът през вчерашния ден го приемете като подадена ръка, в това число и от моя страна, тъй като аз доста пъти съм казвал, че институциите би трябвало да работят дружно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са безусловно неточни към държавното управление, да престанат “, разяснява Денков вчерашния си диалог с президента Румен Радев по време на " Мача на Надеждата ", проведен от някогашния български национал Стилиян Петров.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и президентът са разговаряли за назначенията на посланиците, в това число и за български дипломат в Украйна, и има прогрес, стана ясно от думите на Николай Денков.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР