Тази сутрин, на 65-годишна възраст, е починал големият Иван Черкелов

...
Тази сутрин, на 65-годишна възраст, е починал големият Иван Черкелов
Коментари Харесай

Почина режисьорът Иван Черкелов

Тази заран, на 65-годишна възраст, е умрял огромният Иван Черкелов (16 януари 1957 – 19 юли 2022) – един от най-талантливите, духовно целеустремени и безкомпромисни кино хора. Скръбната новина оповестиха от Филмотечно кино " Одеон ".

Роден е в Ловеч. Син е на доктор Виолета Мишева и на великия артист Георги Черкелов. Завършил е кинорежисура във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ през 1982 в класа на Георги Дюлгеров. Дипломната му работа е филмът „ Балада “.

Иван Черкелов изглеждаше непоклатимо закостенял и пореден в заниманията си с една тематика в авторското си кино – хаоса в душата на индивида. В „ Парчета обич ”, “Търкалящи се камъни ”, “Стъклени топчета ”, “Обърната елха ” (заедно с Васил Живков), “Раци ”, „ Семейни реликви ”, той се интересува от търсенето на Смисъла - и едро, и детайлно, и обезпокоително, и умно. Взрян дълбоко в света в близост, във филмите си Черкелов като че ли въплъщава тезата на Камю за живота като „ нечовешка игра сред парадокса, гибелта и вярата, които си разменят реплики ”.

Автобиографичност/биографичност до степен на изповедност е един от най-ярките кинематографични кодове във филмите му. Той чегърта времето с антропологична точност и основава своя действителност – магична и вибрираща, която не можеш да сбъркаш с никоя друга. Уникалното кино на Черкелов е колкото монотонно, толкоз и въздействащо. В него насладата не е постоянно срещана, само че пък е наслада да го гледаш, написаха в обществената мрежа от кино „ Одеон ” за Черкелов.

По време на 24 София Филм Фест преди две години режисьорът показа кино лентата „ Не влизай в пререкания с личния състав на банята ”, където е и сценарист, а зад камерата е един от най-изявените оператори в българското кино – Рали Ралчев.

Поклон пред паметта му! /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР