Тази статия е откъс от е-бестселъра Your Move: The Underdog's

...
Тази статия е откъс от е-бестселъра Your Move: The Underdog's
Коментари Харесай

Правилно ли преценявате рисковете в живота си?

Тази публикация е фрагмент от е-бестселъра " Your Move: The Underdog's Guide to Building Your Business ", написана в Щатите от Рамит Сети, който прекарва 10 години в построяването на бизнес, през днешния ден оценен на милиони долари. 

***

Интересно и необичайно е по какъв начин всички ние хората се отнасяме към риска и по какъв начин мислим за него. 

Поглеждаме в двете направления, преди да пресечем улицата, тъй като знаем какъв брой рискови могат да бъдат колите. Обръщаме внимание на мокрия под, тъй като не желаеме да се подхлъзнем, да паднем и да се нараним. Но от време на време мозъците ни не могат да се оправят с риска по този начин, както би трябвало. 

Да вземем за образец парите. Колко хора познавате, които се опасяват да влагат във фондовия пазар, тъй като се тревожат, че ще изгубят пари? (Сигурно доста.) Това, което тези хора не осъзнават, е че те в действителност губят пари всеки божи ден - поради инфлацията. Някои от тях не са отделили даже един единствен уикенд да прочетат добра книга за персонални финансови, тъй че те не схващат, че като не влагат, в действителност безусловно сигурно в дълготраен проект им свършват парите. 

Тяхното калкулиране на риска е неправилно. 

Същото е и с неуспеха. 

Никой не обича да приказва за неуспеха. Но най-големите провали не са нещата, които сме създали. Те са нещата, които не сме създали. 

Да играем на несъмнено е един от най-големите провали в живота. Първата стъпка е да се научим да разпознаваме това във всеки един аспект от живота си. 

Невидимият риск на връзките ни с други хора - има го и него. Той е да отхвърляме предложения от другите да излизаме с тях. Или да откажем среща на сляпо... до момента в който не се огледаме един ден и не забележим, че всички в близост към този момент имат сътрудници, а ние някак сме пропуснали това. Или да заложим на гледането на сантиментални комедии и да се опияняваме от това, вместо да получим романтиката от своя живот, действително. 

Невидимите опасности са и в заемането на работа, която не обичаме - това значи да не бъдем предизвиквани всеки ден и освен да изпаднем в застоялост, само че и в реалност в действителност да вървим обратно по отношение на други хора, които в това време научават нови умения и получават повече отговорност, като и им заплащат за това, което заслужават. 

Друг незабележим риск - неприятното здраве. Това е да не се тревожим какво ядем и след време да се погледнем в огледалото и да забележим директния отпечатък от качеството на храната върху лицето и тялото ни. 

И другият незабележим риск: да не стартираме бизнес. Мнозина чакат да пристигна " съвършената концепция ", преди да го създадат. И тогава ги подминават други хора, които стартират печеливш бизнес. Колкото по-дълго чакате, толкоз повече ще бъдете деморализирани от възхода на близките, а и все по-трудно ще бъде това да стане. 

Истината е, че можете да не извършите нищо във връзка с всички тези неща. Какво е най-лошото, което може да ви се случи в следствие? Някой ден... нищо.

Може би след една година, година и повече. Или след над 10 години. Невидимите опасности да играем на несъмнено прибавят ли прибавят своето прикрито таксуване върху живота ни и след това става неизбежно да избегнем следствията от тях, те са като черна дупка.

И не става дума единствено за тялото ни, или за заема и задълженията, или за маршируването заран към работно място, което не обичаме. Предимно става въпрос за идентичността, която си сътворяваме - на някой, който приема нещата по този начин, както са.

Това е, да вземем за пример, като да караме по автомагистралата с висока скорост и ненадейно да разберем, че караме в неверната, противоположна посока, а след това да поклатим глава и да си кажем " Предполагам, че това е, накъдето отивам ". 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР