Тази седмица си спомнихме за . Преди 20 години при

...
Тази седмица си спомнихме за . Преди 20 години при
Коментари Харесай

20 години след трагедията в Лим - има ли още пробойни в правилата за училищните екскурзии?

Тази седмица си спомнихме за . Преди 20 години при злополука в Черна гора починаха 12 деца. След това родители и учители направиха всичко допустимо законодателството за ученическите екскурзии, да подсигурява сигурността на децата. Годишнината от злополуката е мотив да прегледаме още веднъж практиките в екскурзиите. Оказва се, че въпреки всичко са позволени изключения от разпоредбите, а наредбата не е приспособена към новите закони.

На 4 април 2004 година деца от Свищов се връщат от ученическа екскурзия в Дубровник. Пътуват през нощта, в дъжда, в тъмното. Шофьорът губи ръководство и остарелият рейс се обръща в придошлите, ледени води на река Лим. Загиват 12 деца.



Държавата беше в печал, само че скоро разбрахме, че безхаберие, пропуски в закони и наредби са измежду аргументите за нещастието. Туроператорът e подписал контракт не с учебното заведение, а с една от учителките като физическо лице. За да се спестят пари от нощувки, децата спели в рейса по време на нощните преходи. Освен учителите, в рейса нерегламентирано пътували и други възрастни лица. Почернените родители заплатиха цената на тези неточности. И незабавно започнаха борбата да поправят пропуските в закона, поради нашите деца.

" Като стана злополуката, ние не знаехме къде се намира това нещо. Аз като ми споделиха Биело поле, Приеполе, аз се чудя на картата къде да го диря, къде се намира. Министерство на вътрешните работи нямаше телефон, на който да ни осведомят какво става. Вследствие на тази злополука в този момент към този момент Министерството на външните работи има подобен телефон. Ние събирахме информация кой откъдето откри и както откри. Наши родители отсам бяха в Черна гора, бяха там в реката, с цел да вадят рейса, с цел да покажат, че рейсът може да се извади. В същото време ние отсам правихме някаква съгласуваност сред другите институции, тъй като нямаше такова звено, след това се появи ", описа Георги Манзаров – татко на Юлиян Манзаров.

Стана ясно, че има незабавна потребност от смяна в организирането на ученическите екскурзии - в контрола, в реда, в остарелите наредби. С тази задача се заеха фамилиите на ангелите от Лим.

" Благодарение на нашите старания станаха промени в два закона. Единият е за ученическите транспорти, а другият за самите транспортни средства - да бъдат съответстващи на екскурзиите, да не са остарели рейсове. И с течение на времето, може би под давление на туроператорски компании и транспортни компании, няколко пъти се пробваха да създадат промени в закона и отново да върнат остарялото състояние, само че ние навреме научавахме за тези опити и те не се осъществиха- Слава богу! Не ми дава мира това, че в България първо би трябвало нещо да се случи и по-късно институциите да реагират по някакъв метод, когато, естествено, към този момент е късно ", сподели Петко Петков – татко на Боряна Петкова.



" Предполагам, че възбраната за нощните пътувания, за която се борихме, ще способства за по-добри резултати при детски екскурзии, при такива организации, в които са въвлечени деца и няма да има повече такива произшествия. Но всичко друго си е същото за нас. Тежко ", показа Тодор Братов – татко на Тони.

С напъните на родителите на починалите деца след 2004 година се трансформира Законът за автобусните транспорти, не разрешават се нощните преходи и се променя Наредбата за реда и организацията на ученическите пътувания. За последно разпоредбите са обновени през 2016 година.

" Сериозно се стегна режимът след 2004 година. Изисква се, несъмнено, да бъдат готови контракти за пътувания сред туроператора и съответното учебно заведение. Към този контракт се ползва лиценз на туристическата компания, ползва се наложително лиценз на транспортната компания, както и съответните условия към транспортните компании – механически обзор, категоризацията е наложителна за рейсовете, които возят възпитаници. Застраховките, които се вършат и заявления, които родителите подписват, че са съгласни децата им да пътуват за съответния интервал към съответна дестинация ", сподели Снежана Стефанова – шеф на туристическа компания.

Според наредбата учениците могат да вървят проведено на еднодневни и многодневни екскурзии у нас и в чужбина.

" В последна сметка ние би трябвало да сме виновни и то към живота и здравето на децата, на сътрудниците, въобще на всички. Така че може би това е – отговорността на всички по веригата, ангажирани с туристическите транспорти на деца и възпитаници ", разяснява Надя Владимирова – шеф на ОУ " Димитър Благоев ".



Сега е пролетната почивка и хиляди възпитаници са на екскурзия. Синът на Силвия Ненкова от Велико Търново е на зелено учебно заведение в Пампорово. Екскурзията е проведена по този начин, че всички родители са спокойни.

" Първо обсъдихме офертите на родителска среща с родителите, учителите на класа ни, с шефа и зам.-директорката. Аз съм изцяло спокойна. Моето дете няма персонален телефон, само че постоянно имаме телефон на класния началник, вайбър връзка също, имаме направена група на класа, където по всяко едно време може да ни бъде предадена информация за децата. Автобусът е във очевидно положително положение, както вътре, по този начин и извън ", сподели Силвия Ненкова.

Еднодневните екскурзии, неразбираемо за какво, са отвън този непоколебим правилник. Училищата или учителите могат да наемат непосредствено превоз и по този начин отпадат много от условията, които туроператорите и превозите компании са длъжни да съблюдават. Към техническото положение на рейса и към правоспособността на водачите. И разумно се стигна до случай, който можеше да има последствия, сходни на тези в Лим.

Очевидно би трябвало да има повече надзор в еднодневните екскурзии. И при толкоз доста произшествия е немислимо да се позволяват сходни пропуски. Да не приказваме, че наредбата за училищен екскурзии от дълго време е остаряла и надалеч не следва измененията в закона и европейските наставления. А и в този си тип, тя не дава задоволително гаранции за сигурността на децата.



20 години по-късно родителите на починалите в Лим деца не престават да наблюдават и да отстояват правата на нашите деца. Настояват за още промени, които да затегнат контрола, да забранят екскурзиите в чужбина за дребните възпитаници, да няма нощни преходи при никакви условия, да има доста по-сериозни санкции за нарушителите.

Ясно е, че колкото строгите условия и контролът вършат ученическите екскурзии неосъществим разкош, доста родители и постоянно са склонни да прибягнат до нерегламентирани екскурзии. Защото има деца, които в никакъв случай не са излизали от родните си места. Силен мотив, който тежи съществено в уравнението с екскурзиите. И в тази полемика е извънредно време да се включи и Министерството на образованието и както в множеството европейски страни да обезпечи повече финансиране и да отвори базите си за децата.

Вижте още във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР