Тази седмица се слага началото на нова глава в историята

...
Тази седмица се слага началото на нова глава в историята
Коментари Харесай

НАТО се разшири за 74-ия си рожден ден – как започна всичко

Тази седмица се поставя началото на нова глава в историята на НАТО. Tрансатлантическият защитителен алианс посреща своя 31-ви член – Финландия. Датата 4-ти април обаче е специфична за Алианса от много години – рожденният му ден, който се отбелязва за 74-ти път, написа Business Insider.

Основите на Организацията са публично положени на 4 април 1949 година, когато 12 страни се подписват под Северноатлантическия контракт, по-известен като Вашингтонския контракт. Това са Белгия, Канада, Дания, Франция, Исландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Обединеното кралство и Съединените щати, които вземат решение, че би трябвало да бъдат подсигурени и да отговорят на все по-голямото руско въздействие след Втората международна война.

И по този начин 74 години по-късно Алиансът освен посреща 31-ия си член, само че и гледа с оптимизъм към присъединението и на Швеция. Парадоксално или не, още веднъж съветските желания за въздействие са в основата на присъединението на Финландия – страна, която постоянно е пазила неутралитет към НАТО.

Кандидатурата на Финландия пристигна преди съвсем година дружно с тази на прилежаща Швеция. Те бяха провокирани от непровокираната инвазия на Русия в Украйна. НАТО изисква единомислещото единодушие на всички страни членки за разширение, а вероятностите на Швеция бяха арестувани от Турция и Унгария. Подобно на Хелзинки, Стокхолм би обезпечил на военния алианс доста нарастване на огневата мощност, защото той е изправен пред закани от Русия.

Ще издигнем финландския байрак за първи път тук, в централата на НАТО “, сподели генералният секретар Йенс Столтенберг. „ Ще бъде добър ден за сигурността на Финландия, за северната сигурност и за НАТО като цяло. “
Историята на Алианса в резюме
Враждебните дейности, които характеризират връзките сред руските и западните сили от 1917 година, последователно се възобновяват в края на Втората международна война. Това разделяне „ Изток-Запад “ е подхранвано от спорни ползи и политически идеологии. Има конфликти по отношение на мирни съглашения и репарации, а напрежението е изострено от събития като блокадата на Берлин през април 1948 година, преврата през юни 1948 година в Чехословакия и директните закани за суверенитета на Норвегия, Гърция и Турция.

Тъй като властта на Съветския съюз се популяризира в няколко източноевропейски страни, има опасения измежду западноевропейските страни, че Москва ще наложи своята идеология и власт в цяла Европа. От края на Втората международна война през 1945 година западните държавни управления стартират да понижават своите отбранителни уреди и да демобилизират своите сили. През януари 1948 година обаче английският външен министър Ърнест Бевин приказва за нуждата от „ контракт за съюз и взаимопомощ “, защитителен съюз и районно групиране в границите на Хартата на Организация на обединените нации.

Съединените щати биха се съгласили да дават военна поддръжка на Европа, единствено в случай че тя е обединена. В отговор Белгия, Франция, Люксембург, Холандия и Обединеното кралство подписват Брюкселския контракт през март 1948 година, създавайки Западния съюз. Създаден да ускори връзките сред подписалите страни, като в същото време обезпечи обща отбранителна система, Брюкселският контракт в последна сметка става основа за Вашингтонския контракт.

Междувременно Сенатът на Съединени американски щати приема Резолюцията на Ванденберг – резолюция, която ще промени курса на американската външна политика, защото разрешава на Съединените щати конституционно да вземат участие в система за взаимна защита по време на мир.

С дължина единствено 14 члена, Договорът, подписан на 4 април преди 74 години, е един от най-кратките документи от този тип. Той ангажира всеки член да споделя риска, отговорностите и изгодите от груповата защита – идея в самото сърце на Алианса.

 Подписването на контракта през 1949 година

Основната цел на Договора е да се сътвори пакт за взаимопомощ, с цел да се противодейства на риска Съветският съюз да се стреми да разшири контрола си над Източна Европа и други елементи на континента. Освен това се показва, че членовете на НАТО образуват неповторима общественост от полезности, ангажирани с правилата на персоналната независимост, демокрацията, човешките права и върховенството на закона. В допълнение към груповата защита и основните полезности, правилото на консенсусно взимане на решения и смисъла на консултациите дефинират духа на Организацията, дружно с нейния защитителен темперамент и нейната еластичност.

Към днешна дата тези цели не са изменени фундаментално, нито Договорът е пренаписван. Единствените по този начин наречени „ промени “, направени до момента, произтичат от поредицата протоколи за присъединение, които бяха добавени с присъединението на нови членове, илюстрирайки далновидността на съставителите и способността им да съчетават интернационалните проблеми и цели с националните ползи.
Новият член на Алианса
Присъединяването на Финландия бележи края на една епоха на военна необвързаност, която скандинавската страна следва години наред. Всичко стартира, откакто страната отблъсна опит за навлизане от Съветския съюз по време на Втората международна война и избира да се опита да поддържа другарски връзки със прилежаща Русия, споделя Reuters.

Но неотдавнашното навлизане на Русия в различен комшия, Украйна, което стартира през февруари 2022 година, накара финландците да потърсят сигурност под чадъра на пакта за групова защита на НАТО, който гласи, че

офанзива против един член е офанзива против всички. “

Швеция претърпя сходна промяна в отбранителното мислене и по този начин Стокхолм и Хелзинки дружно аплайваха предходната година за присъединение към НАТО. Но кандидатурата на Швеция беше арестувана от Турция и Унгария.

След като и двете страни утвърдиха кандидатурата на Финландия предходната седмица, последната официална стъпка от пътуването на Хелзинки бе направена през днешния ден. Финландският външен министър Пека Хаависто приключи процеса на присъединение, като връчи формален документ на държавния секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен в централата на НАТО в Брюксел.

Приветстваме Финландия в Алианса “, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в края на късата гала.

По-рано Столтенберг означи, че съветският президент Владимир Путин е показал опълчването на разширението на НАТО на изток като едно от оправданията за своята инвазия в Украйна.

Той получава тъкмо противоположното... Финландия през днешния ден, а скоро и Швеция, ще станат пълноправни членове на Алианса “, сподели Столтенберг в Брюксел.

Финландският президент Саул Ниинисто сподели, че най-значимият принос на Финландия към общото въздържане и защита на НАТО ще бъде да пази личната си територия. Все още следва забележителна работа за съгласуване на това с НАТО, сподели той.

Това е страховит ден за Финландия и желая да кажа, че е значим ден за НАТО “, сподели Ниинисто на взаимна конференция със Столтенберг.

Кремъл съобщи, че Русия ще бъде принудена да предприеме " контрамерки " против присъединението на Финландия. Министърът на защитата Сергей Шойгу сподели, че този ход покачва вероятността за по-нататъшна ескалация на спора в Украйна. 

Украинското държавно управление приветства хода на Финландия. Началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Йермак написа в Telegram: 

FI направи верния избор. НАТО също е основна цел за Украйна “.
Руската граница
Присъединяването на Финландия почти удвоява дължината на границата, която НАТО споделя с Русия. Москва съобщи в понеделник, че ще ускори военния си потенциал в своите западни и северозападни райони в отговор на присъединението на Финландия към НАТО.

Дори преди Финландия публично да се причисли към Алианса, нейните въоръжени сили се сближаваха с НАТО и неговите членове. Разузнавателните полети на НАТО от въздушните сили на Съединени американски щати и други съдружници към този момент са почнали да циркулират във финландското въздушно пространство, оповестиха финландските отбранителни сили.

На 24 март командирите на военновъздушните сили от Швеция, Норвегия, Финландия и Дания обявиха, че са подписали писмо за желание за основаване на единна северна противовъздушна защита, ориентирана към противопоставяне на възходящата опасност от Русия.

Бихме желали да забележим дали можем да интегрираме повече нашето наблюдаване на въздушното пространство, тъй че да можем да използваме радарните данни от системите за наблюдаване на другите и да ги използваме групово “, сподели генерал-майор Ян Дам, командващ датските военновъздушни сили.

Финландците, наслаждаващи се на пролетно слънце в центъра на Хелзинки в понеделник, споделиха, че са удовлетворени, че процесът на участие в НАТО е приключен, даже в случай че някои имат запаси.

Чувствам се малко спорно по отношение на присъединението към НАТО, тъй като не съм най-големият почитател на НАТО, само че в това време още по-малко почитател на Русия “, сподели Анри Лауканен, 28-годишен финансов помощник.

Финландия и Швеция бяха декларирали, че желаят да се причислят към НАТО „ ръка за ръка “, с цел да усилят оптимално взаимната си сигурност, само че този проект се разпадна, защото Турция отхвърли да пусне напред кандидатурата на Стокхолм.

Турция твърди, че Стокхолм укрива членове на " терористични групи " – обвиняване, което Швеция отхвърля – и изиска тяхното изгонване като стъпка към утвърждението на шведското участие. Унгария също задържа приемането на Швеция, като се базира на неодобрение от рецензиите към демократичното досие на премиера Виктор Орбан.

Но дипломати от НАТО споделят, че чакат Будапеща да утвърди кандидатурата на Швеция, в случай че види, че Турция подхваща дейности в тази посока. Те се надяват Турция да направи това след президентските и парламентарните избори през май.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг споделя, че е „ безусловно убеден “, че Швеция ще стане член на НАТО.

Приоритет за НАТО, за мен е да подсигурявам това да се случи допустимо най-скоро “, сподели той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР