Тази седмица се навършиха 22 години от едно от най-големите

...
Тази седмица се навършиха 22 години от едно от най-големите
Коментари Харесай

Предупреждение: Страшни земетресения разтърсват Истанбул

Тази седмица се навършиха 22 години от едно от най-големите трусове в турската история, което умъртви хиляди в северозападна Турция.

Земетресението от 17 август 1999 година в региона на Мраморно море, с магнитуд 7,4 по Рихтер
чийто епицентър беше квартал Гьолчук в Коджаели, аргументи опустошения в Коджаели, Сакария, Истанбул, Дюдже и Ялова. Тогава 17 хиляди 480 души изгубиха живота си след труса, а 43 хиляди 953 души бяха ранени.

Но и през днешния ден страната към момента не е в сигурност и скоро се чака да бъде разтресена от мощни земетресения.

Професор Зиядин Чакир, специалист по геология в Истанбулския механически университет (ITÜ) твърди, че засегнатия район от земетресението през 1999 година към момента има дейни разломни линии, които не са били „ наранени от земетресение отдавна “.



„ Очакваме трусове в някои елементи на тези разломни линии. Всъщност може да има земетресение, което може да е над 6.5 по магнитуд на всички места в региона, когато и да е “, предизвести той.

Тези забележки повтарят изказванията на доста от неговите сътрудници сеизмолози в страната. Шакир споделя, че страната би трябвало да се концентрира върху „ подготовката “ против трусове, вместо да планува времето на бедствието.

Страната е предразположена към такива бедствия, защото е пресечена с дейни сеизмични линии. Последното огромно земетресение, което удари Измир през 2020 година с магнитуд 6,6, лиши 115 живота в западната провинция.

Земетресението през 1999 година беше мощно предизвестие за страната да се приготви за следващото „ огромно “ и беше последвано от преразглеждане на разпоредбите и нормите за строителство. Някои укрепиха къщите си против евентуални трусове, до момента в който държавното управление предприе амбициозна акция за „ градска промяна “, с цел да унищожи напълно остарели квартали и здания, като ги размени с нови. Шакир споделя, че Истанбул, най-населения град в страната с население от над 16 милиона души, „ за благополучие “ не е виждал огромни трусове от 1999 година насам, защото към момента не е задоволително „ квалифициран “ за мощни земетресения.

" Жилищният фонд на града е отчасти възобновен от 1999 година, а доста от публичните здания от учебните заведения до лечебните заведения са ремонтирани и възобновени. Но това към момента не е на идеално равнище ", сподели той пред Анадолската организация (AA). Като добави, че към момента има стотици хиляди здания в Истанбул, издигнати преди 2000-те години. Някои от тях са ситуирани на „ нестабилна “ почва. „ Старите здания с повече от пет етажа са изключително рискови за живеене - предизвести той. " Надявам се, че няма да има огромен земетресение през идващите две десетилетия, с цел да може всички остарели здания да бъдат трансформирани ", сподели той. " Истанбул не е непосредствено ситуиран на линията на разлома. Най-близката линия на разлом е на разстояние от 15 до 20 километра. Все отново поучавам хората да не купуват къщи, издигнати преди 2000 година “, предизвести той.



В отчет на Фондацията за градска промяна и урбанизация се споделя, че 491 000 здания ще претърпят вреди при земетресение с магнитуд 7,5 в града. Повече от 13 000 измежду тях е допустимо да се срутят отчасти или напълно. Цифрите демонстрират, че в тези здания живеят повече от 6 милиона души. В отчета на фондацията се споделя, че кв. Фатих, историческия регион от европейска страна на града, ще понесе най-тежките вреди, последван от Бююкчекмедже, различен регион от европейска страна.

В народен мащаб Турция е претърпяла 300 000 трусове от 2010 година до в този момент. Доцент Бюлент Йозмен, специалист по трусове в университета Гази, споделя, че единствено за първите седем месеца на 2021 година са регистрирани 15 196 трусове, в това число шест с магнитуд 5,0 и 6,0. Април е бил с максимален брой трусове, 2 505, сподели Йозмен. „ Данните, с които разполагаме, демонстрират, че земната кора има непрестанно напрежение. Имаме близо 1000 дейни разломни линии с капацитет да генерират трусове “, сподели той.
Но тази интензивност се счита за добър сигнал, защото се освобождава сила и по този начин вероятно мощно земетресение може да е с по-малко вреди.

Снимки Агенция Анадола
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР