Тази седмица най-накрая започна преместването на Паметника на съветската армия

...
Тази седмица най-накрая започна преместването на Паметника на съветската армия
Коментари Харесай

Доц. Георги Лозанов за Митрофанова в БНР: Волята на Русия с Шпагина още виси над България

Тази седмица най-сетне стартира преместването на Паметника на руската войска от центъра на София. Новината бързо закупи политически нюанси, породи разногласия и още веднъж събра дружно опозицията в Народното събрание в лицето на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

На този декор публичното радио БНР реши да засегне тематиката, като даде поле за изява не на по кое време да е, а наруския дипломат Елеонора Митрофанова. Посланикът на страната агресор ще гостува на водещия Петър Волгин в съботното издание на предаването " Политически НЕкоректно ".

Какви споделя това решение за плурализма в публичното радио и каква е ролята на Съвета за електронни медии, който би трябвало да следи за възможни нарушавания в метода на отразяване на тематики в публичните медии.

Своето пояснение на тези въпроси дава доцент Георги Лозанов - някогашен дълготраен член на медийните регулатори НСРТ и Съвет за електронни медии, както и учител във Факултета по публицистика и всеобщи връзки на СУ " Св. Климент Охридски ".

Според Вас задоволително ли е да се дава поле за изява на дипломат на страна агресор - каквото е Русия, освен това в социална медия?

По-общо видяно няма възбрана непознати посланици да вземат участие в българските медии. Това обаче не им дава привилегия на тяхното мнение, тъй че то би трябвало да дава отговор най-малкото на условията за плурализъм.

При състояние, че явно в тематиката ще се включи преместването на Паметника на руската войска, където има парещ спор и съществено разделяне на две отчетливи гледни точки - най-малкото, което би трябвало да стане в този случай, е в предаването да се чуе и противоположната позиция. Тази на институциите в България, тъй като те са взели това решение и не могат да бъдат изхвърлени от дебата и в него да звучи единствено гласът на Митрофанова.

Ако ставаше въпрос за войната в Украйна в реалност такава покана би била мощно оспорима - само че тъй като не става дума за [това], а за един спор, в който евентуално може да се чуе гледната точка на съветското посолство, само че единствено в разговор и в спор с българската позиция, която е изразена от българските институции.

Интервюто с Митрофанова попада под оня вид показване на така наречен “другата позиция ”? Това медиен плурализъм ли е в действителност или агитация?

Специално предаването на Петър Волгин и неговите издания са изрично лишени от плурализъм и са в нарушаване на Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ). И това е [така] от доста години. За страдание, той си извоюва правото да бъде извършител на този закон.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР