Тази седмица най-добрите български ученици по биология участват в най-престижното

...
Тази седмица най-добрите български ученици по биология участват в най-престижното
Коментари Харесай

Националният отбор по биология на България участва в световна олимпиада

Тази седмица най-хубавите български възпитаници по биология вземат участие в най-престижното съревнование в света за годината. Международната олимпиада по биология /IBO/ се организира от 3 до 12 юли в Ал Айн, Обединените арабски емирства. Българите ще премерят познания с над 320 възпитаници от над 80 страни, оповестиха от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Националният тим по биология на България е в състав: Виктория Иванова /12 клас, МГ Плевен/, Петър Жотев /12 клас, СМГ/, Виктор Лилов /11 клас, СМГ/ и Яна Атанасова /12 клас, НПМГ/. Техни ръководители са проф. доктор Албена Йорданова /Медицински факултет, СУ/, гл. ас. доктор Радослав Александров /Институт по Молекулярна биология, БАН/ и докторант Теодор Трифонов /Институт по биоразнообразие, БАН/.

Международната олимпиада по биология е най-престижното съревнование по биология за възпитаници от целия свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 година и взе участие още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 година До 2022 година Българските участници на IBO са донесли на страната ни общо 75 медала: 8 златни, 15 сребърни и 52 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

Виктория Иванова е ученичка в 12 клас в МГ „ Гео Милев “, Плевен и за първи път е част от Националния тим. Тя още от 7 клас се явява на олимпиадата по биология, като с изключение на с просвета се занимава и с изобразително изкуство. Виктория е взела участие в доста интернационалните конгреси и състезания за младежко изкуство, в които е печелила призови места. Учителите, които са ѝ помогнали да развие капацитета си по биология, са Руми Тодорова, Татяна Манойлова и Милена Костова.

Петър Жотев е възпитаник в 12 клас в СМГ „ Паисий Хилендарски “ и в последните години е най-хубавият български гимназист по биология, като предходната година приключи на безспорното второ място в света на извършената в Армения IBO. Той е и единственият наш участник, който е повторен притежател на златен орден от този най-престижен международен шампионат по биология. Петър се интересува от естествени науки още от дете и от 7 клас постоянно взе участие в Националната олимпиада по биология и здравно обучение.

Виктор Лилов е възпитаник в 11 клас в СМГ „ Паисий Хилендарски “ и това е първото му присъединяване в националния тим. Той се увлича по биология още в 6 клас и един от главните „ виновници “ да се занимава с тази просвета е госпожа Миглена Георгиева и нейният занимателен метод да показва уроците. Виктор е взел участие на две интернационалните надпревари досега – Европейската олимпиада по пробни науки EOES през 2022 и Международната Менделеевска олимпиада по химия тази година, като завоюва надлежно бронзов и сребърен орден.

Яна Атанасова е ученичка в 12 клас в НПМГ „ Акад. Любомир Чакалов “ и за повторно е част от Националния тим по биология. Тя от доста дребна се интересува от биология и е постигнала фантазията си да учи в НПМГ. За развиването си тя е признателна на ръководителите Радослав

Александров, Снежана Томова и Албена Йорданова , както и на класния си началник – Мариана Христова. Миналата година на Международната олимпиада по биология Яна завоюва бронзово отличие, от Европейската олимпиада по пробна просвета /EOES/ има златен и бронзов орден, а на Международния шампионат на младите естествоизпитатели /IYNT/ тимът ѝ се класира на безспорното първо място през 2021 година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР