Тази седмица Косово ще подаде кандидатурата си за членство в

...
Тази седмица Косово ще подаде кандидатурата си за членство в
Коментари Харесай

Премиерът на Косово: Тази седмица ще подадем кандидатура за членство в ЕС


Тази седмица Косово ще подаде кандидатурата си за участие в Европейския съюз, заяви министър-председателят на страната Албин Курти, представен от Българска телеграфна агенция.

На държавно съвещание през днешния ден Курти сподели, че Косово е изпълнило изискванията за приемане на статута на страна претендент за участие в Европейски Съюз.

„ Европейският съюз е място на мир, сигурност, тъждество и разцвет и по тази причина мястото на като страна, която обича мира, е в този общ дом “, сподели министър председателят.

Преди вероятно участие страната би трябвало да реализира съглашение със Сърбия за нормализиране на връзките. Европейски Съюз към този момент работи по договорка, на която се надява и двете страни да се съгласят в границите на година.

През последните дни нарастна сред управляващите и сръбското малцинство в Косово. Сръбски протестиращи в Северно Косово блокираха основни пътища и имаше престрелки с косовската полиция след арестуването на някогашен сръбски служител на реда.

Отношенията сред Белград и са обтегнати, откогато Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година Европейският съюз и Съединени американски щати пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф.

Косово е единствената страна в района, която до момента не е кандидатствала за участие в блока.

Нахлуването на Русия в Украйна накара страните от Европейски Съюз да положат старания за възстановяване на връзките с шестте страни от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР