Тази седмица Китай включи пореден реактор за ядрен синтез. Изкуственото

...
Тази седмица Китай включи пореден реактор за ядрен синтез. Изкуственото
Коментари Харесай

Китай пусна реактор за ядрен синтез развиващ температура пет пъти по-висока от тази на Слънцето

Тази седмица Китай включи следващ реактор за нуклеарен синтез. „ Изкуственото слънце “ е известно като Experimental Advanced Superconducting Tokamak (или EAST за кратко). След като го включи, Китай реализира рекордно високи равнища за устойчиви температури. Според китайските държавни медии, реакторът EAST работил с пет пъти по-гореща температура от тази на същинското слънце, като я е задържал за повече от 17 минути.

Китай изяснява, че задачата с нуклеарния термоядрен реактор е да се обезпечи съвсем неограничена чиста сила. Надеждата е, че реакторът може да имитира естествените реакции, които се случват в звезди като Слънцето. Идеята е тази, която се предлага от години. Въпреки това, основаването на работещо изкуствено слънце се оказа мъчно, макар десетилетия проучвания. Този финален опит обаче би могъл да помогне на Китай да пробие стените, които са възпирали откривателите от години.

„ Неотдавнашната интервенция поставя солидна научна и пробна основа за действието на термоядрен реактор “, споделя Гонг Сианзу, един от ръководителите на опита и откривател от Института по физика на плазмата на Китайската академия на науките. (чрез The Independent)

Ако Китай може да продължи да работи по своето изкуствено слънце, бихме могли да забележим още пробиви в бъдеще. 17 минути може да не наподобяват като доста дълги, само че когато нещо работи на повече от 70 000 000° C за толкоз време, това е меко казано впечатляващо. По-рано сме виждали и други изкуствени слънца да доближават над 100 милиона градуса, друго рекордно равнище.

Идеята зад реакторите за нуклеарен синтез е построена върху възпроизвеждане на физиката на действителното Слънце. Изкуствените слънца вършат това посредством обединение на атомни ядра, с цел да генерират големи количества сила. След това откривателите се пробват да намерят способи да трансферират цялата тази сила в електричество. Вероятно има доста повече математика, забъркана в действителния развой, само че това е главната същина на това, което учените се пробват да реализират.

Тъй като изкуствените слънца не изискват никакви изкопаеми горива, а също по този начин не оставят рискови боклуци, физиците споделят, че има доста по-малък риск за околната среда. Това е изключително правилно, когато го сравните с други източници на сила, като нуклеарни реактори на разделяне.

Китай не е единствената страна, която работи върху основаването на изкуствено слънце. Както бе упоменато нагоре, изследването на концепцията продължава от десетилетия на този стадий. Същият екип от китайския реактор ще работи и с екип в Марсилия, Франция. След като бъде приключено, изкуственото слънце в Марсилия ще бъде най-големият реактор в света. Той е прочут като Международния термоядрен пробен реактор (ITER). Обединеното Кралство също има проекти за създаване на лична електроцентрала на нуклеарен синтез.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР