Тази седмица имаше поредица от инциденти, свързани с лошото време,

...
Тази седмица имаше поредица от инциденти, свързани с лошото време,
Коментари Харесай

Експерти със съвети какво да правим при гръмотевична буря в планината


Тази седмица имаше поредност от произшествия, свързани с неприятното време, осведоми Нова тв. Наводнението в Карлово сложи един на пръв взор обикновен въпрос пред всеки водач – какво да прави, когато види пред себе си залят с вода път. В същото време времето в планината донесе стихии, а това може да се окаже доста рисково за туристите. Вчера имаше и избавителна акция в Пирин. Какви са практическите препоръки на експертите за това какво да вършим при стихия в планината и при проливни дъждове в града – отговор потърси Антон Чавдаров.
Бурите постоянно стартират в следобедните часове. Ако по това време се окажем във високите елементи на планините, мигновено би трябвало да напуснем върховете, билата и откритите пространства.
„ Вероятността там да ни удари мълния е най-голяма. По най-бързия метод би трябвало да слезем в ниската част и да търсим заслон. Добре е да се заобикалят самотни дървета, шубраци. Ако няма къде да отидете в откритите пространства, по-добре да клекнете, да се свиете, да си сложите главата покрай коленете и ръцете да покрият ушите ”, изясни Върбан Тодоров, планински избавител от отряда в Кюстендил.
Ако успеем да намерим пещера, можем да се скрием в нея, само че заплахата ще продължи да е огромна. При гръмотевични стихии би трябвало да се отдалечим от водни басейни, в случай че има такива наоколо. И до момента в който бурята в планината носи непосредствена заплаха за индивида, то проливните дъждове в града и най-много огромните локви са подли за колите.
„ Ако влезе вода в смукателния колектор, моторът може да блокира ”, сподели Васил Новоселски, притежател на автосервиз.
А, когато заради запушени шахти се образуват големи пространства с вода, единственото, което би трябвало да вършим, е да се движим постепенно и да се надяваме водата да не надвишава 30 см. Щетите от огромните локви могат да са еднообразно огромни, без значение дали автомобилът ни е с бензинов или дизелов мотор.   

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР