Тази седмица Хавана се събуди с дълги опашки на автобусните

...
Тази седмица Хавана се събуди с дълги опашки на автобусните
Коментари Харесай

Куба се страхува от завръщане към мрачните времена на икономическата криза през 90-те години

Тази седмица Хавана се разсъни с дълги опашки на автобусните спирки и на бензиностанциите, ден след формалното известие за дефицит на гориво и на стопански ограничения, които припомнят на кубинците мрачните времена на " Специалния интервал ", икономическата рецесия през 90-те години на 20-и век.

" Дали съм обезпокоена? Ужасена съм! ", възкликва Катя Морфа, 36-годишна, която е станала на разсъмване, с цел да води Лусия, 7-годишната си щерка, в учебното заведение на два километра от вкъщи им.

" Когато се афишират ограничения от сходен темперамент, нас кубинците ни побиват тръпки от главата до петите, тъй като е неизбежно да си помислим за мрачните и доста тъжни дни на Специалния интервал ", прибавя тази майка, която учи обществени връзки, само че работи като сервитьорка в частно кафене, една по-доходно работно място.

" Специалния интервал " отбелязва тежката икономическа рецесия, през която мина Куба през 90-те години, след рухването на Съюз на съветските социалистически републики, който тогава беше главният ѝ финансов покровител.

Споменаването му остава травматично за огромна част от популацията: страната се сблъска с дефицит на гориво и храни, което докара до появяването на нелечими заболявания като полиневрита, причиняван от недохранването, и от емиграцията на 45 000 поданици на острова през 1994 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР