Тази седмица Google ще получи още една официална жалба от

...
Тази седмица Google ще получи още една официална жалба от
Коментари Харесай

Google ще получи нова сериозна жалба от ЕС

Тази седмица Гугъл ще получи още една публична тъжба от Европейския съюз, оповестява Bloomberg. Според източниците на организацията, Европейски Съюз ще упрекна интернет колоса в корист с бизнеса си с онлайн реклама, който монополира.

В Европейски Съюз не са удовлетворени от метода, по който Гугъл работи с онлайн рекламата. Оказва се, че съгласно източниците на Bloomberg, това може да бъде и най-значителното обвиняване към компанията.

То може да бъде съпроводено с риск от големи санкции и даже задължаване на колоса да продаде част от бизнеса си. За в този момент от Европейската комисия не са коментирали тематиката. Очаква се искът да бъде разгласен обществено на 14-ти юни.

Проверката е почнала през 2021 година Подозренията са, че компанията има " систематична акция за управление на винструментите, които се употребяват от издатели, рекламодатели и брокери, с цел да осъществят онлайн реклами ". Обвинението е, че откакто се е " внедрила във всички аспекти на цифровия пазар за реклама, Гугъл е употребила нелоялни, изключващи и противозаконни дейности, с цел да отстрани или съществено да понижи всяка опасност за превъзходството си над технологиите за цифрови реклами ".

Гугъл генерира към 80% от приходите си от онлайн реклама. Само през 2022 година това са 225 милиарда $. Огромната сума притегля вниманието на регулаторите, които виждат, че макар увеличаващата се конкуренция и комплицираната икономическа конюнктура, приходите на Гугъл порастват.

Подобни инспекции има и в Съединени американски щати. Там компанията вче беше упрекната, че злоупотребява с господстващата си позиция на пазара. Тя отхвърля и се бори в съда, като делото е планувано за март 2024 година Очакванията са да направи същото и в Европейски Съюз.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР