Тази седмица делегатите, пристигащи на международното летище в град Белем,

...
Тази седмица делегатите, пристигащи на международното летище в град Белем,
Коментари Харесай

Въглеродните кредити: Заграбване на земя или светло бъдеще за Амазония

Тази седмица делегатите , идващи на интернационалното летище в град Белем , са посрещнати с многолюден фолклорен танц, прочут под името „ Boi de mascara “. Всъщност целият град чества , че е в центъра на вниманието , защото понастоящем е хазаин на срещата на върха , отдадена на опазването на региона Амазония . Това е нещо като генерална подготовка за 2025 година, когато градът ще бъде хазаин на Международната конференция на Организация на обединените нации за климата COP30 . Тези две събития са от огромно значение за тази част на Бразилия, защото този район постоянно се усеща пропуснат. Град Белем е столица на Пара – щатът с най-голям % на обезлесяване в Бразилия, предава „ BBC “.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва свика тази среща на върха , с цел да събере за полемики осемте южноамерикански страни , които споделят част от Амазония . За първи път от 45 години насам се организира сходна среща, която е ориентирана по едно и също време към разискване на незабавни ограничения при битката с престъпността и обезлесяването , както и с климатичните промени на районно равнище.

„ Мисля, че светът би трябвало да гледа на тази среща в Белем като на извънредно значимо събитие. Участвал съм в няколко срещи и доста постоянно хората там приказват безпределно, утвърждават документи, само че нищо не се случва. Тази среща е първата огромна опция да покажем на света какво желаеме да създадем “, съобщи Лула пред “BBC ” предходната седмица.

Преди време президентът на Бразилия даде обещание да промени радикално наклонността за увеличение на обезлесяването , следена при неговия предходник Жаир Болсонаро . През юли тази година обезлесяването фактически е намаляло с 66% спрямо 2022 година, като Лула даже се ангажира да реализира нулев % на обезлесяване до 2030 година

Макар че щатът Пара е добре прочут като епицентър на обезлесяването в Бразилия , в последно време той се трансформира в привлекателна вероятност и за друга процъфтяваща „ горска промишленост “ – въглеродните заеми . Начинът, по който това става, е следният – организация, която замърсява, може да закупи заем, който е на стойност един звук въглероден диоксид, което значи, че за всеки звук изтърван въглерод заемът съставлява един звук уловен CO2. Тези заеми се купуват и продават интензивно , а цените им се дефинират като на всеки различен пазар. По оценка на Световната банка пазарът на въглеродни заеми по отношение на гористи територии възлиза на 210 милиарда $ (165 милиарда паунда) годишно, а капацитетът му е голям . Макар че срещата на върха е дипломатическо събитие, в навечерието ѝ се организираха няколкодневни полемики по редица наболели въпроси, измежду които и пазарът на въглеродни излъчвания.

Компаниите за въглеродни заеми , опериращи на територията на остров в Марахо , са упреквани , че са принуждавали хората да подписват контракти , като са оказвали напън върху тях да вземат участие в плановете им, без да им дават доста детайлности. Прокуратурата на Пара се е намесила, с цел да спре плановете, които са провокирали безпокойствие измежду локалните хора. Пазарът към момента не е контролиран, макар че Лула даде обещание да се заеме с този проблем.

Според локални хора и специалисти доста от проблемите се дължат на незадоволителните дейности от страна на страната във връзка с опазването и развиването на Амазония . Обществените услуги не са изключително развити, а хората постоянно се усещат изоставени. Ето за какво постоянно се появяват компании, които запълват тази празнота – за положително и за неприятно.

Такъв е казусът и с учителката на име Бианка Телес и фамилията ѝ, които се препитават основно с произвеждане на брашно от маниока . 200-те $, които печелят на седмица, не са задоволителни. Бианка споделя, че наскоро една компания за въглеродни заеми предложила да помогне за построяването на учебно заведение и здравен център, само че дамата отказала, защото имала известни подозрения .

„ Това не е толкоз транспарантно. Не сме уверени по какъв начин това ще ни обезпечи сигурен живот. Винаги сме на назад във времето, страхувайки се от следствията. Заради истории, които чухме, взехме решение да не подписваме контракт, “, споделя още Бианка.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР