Тази събота и неделя Батак е домакин на световното първенство

...
Тази събота и неделя Батак е домакин на световното първенство
Коментари Харесай

Световното по риболов на лед събра въдичарите в Батак СНИМКИ

Тази събота и неделя Батак е хазаин на международното състезание по лов на риба на лед, което е 16-то подред и се организира за първи път в България. Мондиалът се организира на язовир “Широка поляна “ в Западните Родопи, където има солидна снежна завивка.Участват 15 национални тимове.

Състезателите ще бъдат отличени с купи и медали, както и с предметни награди-ботуши, ледобури-уред, с който се пробиват дупките в леда. Всеки играч има подобен апарат и пробива самичък дупката в язовира. Екипировката, с която риболовците ще седят на леда, е специална-да устоя на минус 30 градуса. „ На човек, до момента в който лови риба на леда, би трябвало да му е топло и прелестно “, изяснява от името на уредниците Станил Йотов.

Тези екипи се вършат по технология, присъща за оборудването на самотните мореплаватели в океана-„ да те държи от горната страна и да не се мокри. Ако инцидентно пропаднеш под леда - тук това няма по какъв начин да се случи, само че в случай че инцидентно пропаднеш - тази екипировка е направена по този начин, че да те държи най-малко час-час и половина от горната страна над водата “, добавя той пред " Монитор ".

Спортният лов на риба на лед не е скъпо наслаждение - комплектът екипировка - костюм, яке, принадлежности, ледобори и така нататък излиза не повече от 1200 лева Най-важното е да се носи хавлия, в случай че пропаднете под леда да има с какво да се избършете, полушеговито - полунасериозно вметва Йотов.

На язовир “Широка поляна “ състезателите ловят главно костур и бабушка. Бабушката е сходство на червеноперката. В подледния лов на риба се лови с доста дребна въдица - „ балалайка “, снабдена с „ мормишка ” – кукичка с волфрамова глава. За примамка се употребява алено червейче-хирономус-ларва на комар. По-едрите от тях се закачат за примамка на куката, а по-малките се пускат напряко в дупките. Ларвата на комара е главната храна на рибите през зимата и те доста я обичат, тъй като е вкусно рибешко ядене. На това кълве най-добре. Пуска се на дъното, с цел да може да отиде по-бързо надолу. При риболова на лед не се употребяват плувки, както в другия лов на риба, изясняват движимости в този тип атрактивен спорт.

фотоси: Стоян Илиев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР