Тази перифраза от финалната песен в Оркестър без име“ може

...
Тази перифраза от финалната песен в Оркестър без име“ може
Коментари Харесай

Оставаме, оставаме, пристъпва есента

Тази тавтология от финалната ария в „ Оркестър без име “ може умерено да стане химн на тези телевизионни публицисти,пък и цели малките екрани, които на края на „ мъртвия сезон “, какъвто е за тях лятото, оцеляха и остават в ефира. Те въздишат с облекчение, само че и с малко паника – пристъпва есента, какво ще им донесе.

Сред тях несъмнено няма да е Милен Цветков, който за следващ път е пропъден от Нова телевизия. Екзекуторите му са опитни, работят в тишина и мрак. Той си замълча, както и другите преди него. По-знаменателното е, че си замълча и „ прогресивната медийна общност “. Явно не го припознава като собствен. Той и в никакъв случай не е бил. И няма да бъде. Милен постоянно е бил независима планета. И по тази причина не може да бъде неизречен.

Оцелелите залъгваха малцината летни фенове с „ най-хубавото “ от своята продукция. По този метод ни приготвиха какво да чакаме от тях през есента. Освен с чистка преди изборния сезон, Нова телевизия ще разчита на одобрените риалити формати. Но задоволително ли е, че Мария и Рачков ще бъдат още веднъж дружно? Гледах на драго сърце повторението на „ Като две капки “, най-хубавото музикално шоу, с двамата комици на международно равнище. И още веднъж ме заболя за дискриминирането на цели културни и обществени пластове, които са заслужили по-добра орис. Както и за лансирането на една изопачена визия за това кой какъв е в българското общество. Писал съм за това, няма потребност да го дублирам.

Нещо става с тази телевизия. Ако се стегнат, някои от борещите се в тройката водещи малките екрани могат да реализират фантазията си и да я изместят от второто място.

След като по време на Мондиала в Русия Българска национална телевизия дишаше от въздуха по върховете на класациите, в този момент е време да задържи някои от новозавоюваните позиции. Или най-малко, че има дух и упоритост да върви напред. Сега се взема решение бъдещето й. Ако „ мъртвият сезон “ е бил употребен да се приготви офанзивата на младите водещи в утринния блок, тогава можем да й извиним, че не отрази необятно нещастието в Своге, за което я укориха някои наблюдаващи. Казах „ млади “, само че те не са напълно нови водещи. Познавам някои от тях и имам вяра, че те ще върнат на Българска национална телевизия освен свежестта на своето наличие, само че и ще я приближат до упоритостта й да си върне водещите позиции в телевизионната публицистика. Дълга е равнищата, която би трябвало да бъде прекопана, не би трябвало да се губи инерцията на мощното начало. Но положителната публицистика не е единствено лица и държание. Българска национална телевизия ще бъде първа, когато най-компетентно и авторитетно разкрие новите трендове в международната политика и тяхното проявяване у нас. Това, а не турските сериали, пошлите риалити формати и повърхностното плъзгане по хорските паники ще й върнат славата.

Телевизионният водач БТВ наподобява в най-хубава кондиция за новия сезон. Освен в случай че неналичието на основни промени и на нови лица не бъде изтълкувана и като застойна рутина. Имаше един епизод от летния сезон, когато на тестване беше сложена обективността на телевизионната публицистика в най-подготвената телевизия. При един публичен скандал водещата на утринния блок Мария Цънцарова си разреши извънредно изострен, жлъчен език към поканения в студиото народен представител от опозицията Зафиров. Тя му се караше, викаше, наскърбяваше, не го изслушваше. Подобно отношение към политиците може би е събудило някакви благосклонности измежду избрани фенове. Каква нахакана журналистка, какъв брой е смела. Да, само че когато се обърна към участниците от страна на ръководещите Румяна Бъчварова и Тома Биков от смелостта и скандалния звук на водещата не остана и диря. С тях диалогът протече в доста по-учтива форма, с търпеливо чуване, с подсказващи въпроси. Ако някой си мисли, че такава би трябвало да е ролята на политическите публицисти, сбъркал е грубо времето. Това по-скоро е подготовка по какъв начин не би трябвало да се работи, изключително в избирателен интервал.

Харесвам Иван и Андрей и считам, че те имат собствен принос в развиването на малкия екран в България. Когато направиха едно музикално шоу с присъединяване на артисти и водеща от Македония, написах, че реализираха доста повече за положителните ни връзки от всички дипломати. Очаквам с интерес и всяко ново издание на „ Фермата “. То разсънва доста размишления за народа ни и неговото съществуване. Смятам обаче, че губи, когато обстойно и нашироко се изясняват патриотичните подбуди на създателите. Тези подбуди са си ясни от единствено себе си, няма потребност от такива пропагандни клишета. Накрая и самите участници стартират да приказват по този метод, тъй като им носи точки. Досадно и ненужно. Оставам въпреки всичко правилен почитател.

С нови проекти се декларира и „ Канал 3 “. Доскоро беше „ малкия екран на народа “(колко припомня на един футболен тим!), в този момент към този момент ще е „ осведомителната телевизия “ на България. Наистина има някакво нарастване на часовете за информация, само че що се отнася до общия образ, то аз считам, че „ Канал 3 “ по своя произход си е осведомителна телевизия. Такава тя беше по времето на Сашо Диков и е запазила под една или друга форма този си темперамент. Нейният проблем е, че някои от публицистичните излъчвания страдат от ограниченост.

„ България он еър “ е намерила решение на този проблем, като е предоставила по едно предаване на основните политически субекти, само че в тази публицистична разноцветност се губи ясната програмна физиономия. Доскоро в програмата към момента се усещаше мощното въздействие на Нери Терзиева, основала първичната идея. Имаше даже действителна оценка, че се подрежда директно след националните малките екрани.

Какво да приказваме за BIT? Тя надали има съображение да си пее „ Оставаме, оставаме… “

Време разделно


Есенния ефирен дебют съответствува с новия политически сезон. Едва ли някой си прави илюзии, че може елементарно да се предвижда по какъв начин ще се развива светът и България в интервала даже от една година. Едно е несъмнено, някои ще се стараят да върнат времето обратно. Това с цялостна мощ ще важи и за публицистиката. Тя или ще се бъде поръчител за демократичното ни развиване, или ще се изроди в агитация в услуга на ретроградните сили. Нека това не звучи като проклинание. По-скоро е поръчка за характера на тази графа през новия сезон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР