Тази нощ за пореден път преместихме стрелките с час напред.

...
Тази нощ за пореден път преместихме стрелките с час напред.
Коментари Харесай

Тази нощ минахме към лятно часово време

Тази нощ за следващ път преместихме стрелките с час напред. Времето най-вероятно ще спрем да сменяме през 2021 година. Поне по този начин реши през миналата седмица Европейския парламент. Но по какъв начин стартира всичко?

Идеята за местенето на стрелките потегля от една смешка. През 1784 година известният със спестовността си американски политик Бенджамин Франклин написа есе за това какъв брой доста свещи и пари могат да се икономисат, в случай че се вкара промяна на времето. Той предлага да се вкара налог върху щорите, да се понижи производството на свещи, а заран популацията да се буди с топовни гърмежи. В Париж да вземем за пример посрещат с подбив препоръките му и предложенията потъват в давност.

Значително по-късно, през 1915 година, в разгара на Първата международна война, германците вършат смяната. Мотивът - да пестят от въглища. Англия и Съединени американски щати ги последват година по-късно. България вкарва лятното часово време на 1 април 1979-а.

И до момента практиката не е еднопосочно призната. Според съперниците местенето на стрелките въздейства отрицателно на здравето, като разстройва биологичния часовник.  Поддръжниците смятат, че по този начин се пести сила, обезпечава се повече светлина и се покачва интензивността.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР