Тази нощ - срещу Еньовден, звездите слизат на земята и

...
Тази нощ - срещу Еньовден, звездите слизат на земята и
Коментари Харесай

Тази нощ стават чудеса, пожелайте си нещо

Тази нощ - против Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна мощ, споделя поверието.

В нощта против Еньовден билките имат най-голяма мощ, всяка магия хваща и всяко врачуване се сбъдва. А с цел да сте здрави през цялата година, не пропускайте на следващия ден, на Еньовден, рано сутринта, преди изгрев слънце да се измиете в течаща вода или да се отъркаляте в росата.

Според националните поверия, преди да „ тръгне към зима “, слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа мощ. Затова всеки би трябвало да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

Смята се също, че на Еньовден другите треви и билки имат най-голяма лечебна мощ, изключително на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев.

Набраните билки би трябвало да са „ 77 и половина “ – за всички заболявания и за,,болестта без име ”. От тях се вършат еньовски китки и венци, вързани с червен конец. През еньовския венец се провират всички за здраве. Венците и китките се сушат и с тях фамилията се лекува през цялата година.

Вярвало се е, че в нощта преди Еньовден, там където има заровено имане, излиза наследник пламък от земята. В някои региони на страната се извършва обичаят Еньова буля, в който вземат участие момите.

Казват още, че на Еньовден всички небесни светила „ полудяват “. В среднощ против празника небето се отваря – стават чудеса, само че и черни вълшебства. Сънищата са оракулски.

Това са част от поверията, свързани с Еньовден – денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в националния календар на българина. С него са свързани доста вярвания за слънцето, водата и лечебните растения, счита се за патронен празник на билкарите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР